Бабите ни се пропиха

  • 03 юни 2014 07:13

  • 1329
  • 0
Бабите ни се пропиха
© Булфото Архив

Баби, живеещи на село, масово надигат чашката, пише в. "Всеки ден". Изоставени от младите, работещи в големия град или в чужбина, възрастните жени търсели утеха във виното или домашната ракия.

Алкохолът трудно събарял бабите заради лисата на вредни примеси, заради домашното му производство.

Най-много пиели жителките на дунавските села, където червеното вино най-редовно се слага на масата, даже на закуска. Затова и възрастните хора трудно се напивали, а само си подобрявали настроението.

Когато стана сутрин, първо храня кокошките и прасето, пък после пийвам по една чашка винце, та да ми тръгне денят на късмет, разказва 82-годишна жена от русенското село Щъркелово.

В селата на запад възрастните карали на люта джанковица лично производство. Шопкините обръщали чашките наравно с младите мъже. На масата не сядаме без джанковицата, споделят свидетели. "Баба ми е калена и 2-3 стограмки не могат да й се опрат по никакъв начин", разказва 20-годишният Момчил, който трудно успява да се състезава със 78-годишната жена.

В Брезнишко били истински шампиони, като прибавяли към ракията и смъртоносно мезе от люти чушки. Най-хубавото на възрастните консуматори на домашно вино и ракия е, че не ги мъчел махмурлук, тъй като организмът им бил навикнал на алкохолните атаки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини