Необразованите и безработните захранват сивата ни икономика

  • 21 май 2014 07:58

  • 1073
  • 1
Необразованите и безработните захранват сивата ни икономика
©

Проблемът с бедността коментираха в ефира на ТВ 7 проф. Васил Цанов от БАН и бившият социален министър Иван Нейков.

Според първия различния между различните социални групи винаги ще има, но важното, по неговите думи, е те да се приближават. „Въпросът е в отношението между прекалено богатите и прекалено бедните“, категоричен е Цанов.

По думите на Иван Нейков пък възрастните самотни жени са гнездо на бедността. Другото голямо гнездо според него е една голяма група хора, които тепърва влизат на пазара на труда. „Ние сме на първо място по брой млади хора, които нито учат, нито работят. Те захранват сивата икономика и онези не много ясни взаимоотношения между предприемачи и работна сила. Проблемът им е, че те нямат никакви доказателства за своите умения. Ако не им помогнем да излязат от това положение, те винаги ще захранват бедността“, заяви Нейков.

По въпроса с много висшисти, които не успяват да се реализират, за разлика от некомпетентните такива Васил Цанов е на мнение, че университетите са твърде много. „На всяка спирка има университети“, каза той и подчерта, че възможен вариант за излизане от ситуацията е тези учебни заведения да се окрупнят.

„Квалификацията, това е пътят, това е решението“, сподели и Иван Нейков. Той обаче отбеляза, че хората не трябва да спират, поне на 5 години, да минаваме през някаква квалификация. Трябва да има национална система, която да мотивира хората да се преквалифицират, каза още той. „Илюзия е, че с една диплома аз ще съм адекватен на работодателя си“, по неговите думи.

Последвайте канала на

1073 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.21 | 23:03

1
А къде е инспекцията по труда да бори сивата икономика нали данъкоплатеца им плаща заплати?

Добави коментар

Водещи новини