Българският младежки червен кръст с нова кампания

  • 08 септември 2011 16:51

  • 1188
  • 0
Българският младежки червен кръст с нова кампания
© Булфото

Акция за набиране на средства, които да бъдат използвани по програма „Топъл обяд” стартират от БМЧК. Това заяви на пресконференция във Варна Атанас Цветански от БМЧК.

Мотото на кампанията ще е „Бъди един от 90 000” и ще започне на 15-и септември във всички училища в страната. Цветански заяви, че инициативата ще се проведе в рамките на месец, като целта е учениците да помогнат на своите връстници в нужда, да получат топъл обяд.

Програмата има за цел да осигури всеки учебен ден обяд на децата, които са в тежко социално положение, с един родител или с други проблеми. Атанас Цветански каза още, че тази кампания и тази програма е една от формите, чрез които от БМЧК се борят срещу отпадането в училище, тъй като, за да бъдат обхванати от програмата децата трябва да посещават учебни занимания. Със събраните средства се цели за 90 дни да бъдат нахранени близо 3000 ученика от цялата страна.

Доброволците на БМЧК, които в голямата си част са в ученическа възраст, са подготвили и един апел, насочен към техните връстници с цел да привлекат вниманието им към тази кауза. Призивът, който е насочен към всички ученици от 1-ви до 12-и клас е с молба да отделят по един лев, който да дарят за съучениците си в нужда. „Надявам се на 14-и октомври, когато отбелязваме 90 години от създаването на БМЧК да се похвалим, че сме събрали и тези 90 000 лева, които ще предоставим на програмата Топъл обяд”, каза още Цветански.

Събирането на средства ще става с традиционните касички и ще бъдат пътуващи, по график ще обикалят училищата във всички 28 области на България. „Надяваме се касичките да обиколят всички училища, за да могат повече ученици да се включват в кампания”, каза още специалистът от неправителствената организация.

Той добави, че не малко деца в страната не могат да посещават училище, тъй като няма финансовата възможност за това, като някои от тях са принудени да работят и да помагат на семействата си. „Принудени са да гледат своите по-малки братя или сестри и често тези финансови проблеми ги спират да отидат на училище и да се чувстват пълноценни ученици”, посочи Цветански и коментира, че за последните 10 години близо 240 000 деца са отпаднали от училище, предимно по социални причини и малка част са прекъснали образованието си, заради нежелание.

Последвайте канала на

1188 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини