Цветанов: Обнадежден съм, че сега ще ни приемат в Шенген

  • 08 септември 2011 11:40

  • 619
  • 1
Цветанов: Обнадежден съм, че сега ще ни приемат в Шенген
© Булфото

Не мога да кажа конкретно какви са очакванията за решението за членството ни в Шенген, което трябва да бъде взето на 22 септември на Съвета на министрите на вътрешните работи.

Мога да кажа, че от вчерашната конференция в Брюксел и срещите, които имах с полския министър, еврокомисаря и с евродепутатите, съм по-обнадежден за решение, което ще удовлетворява България, Румъния и страните от ЕС.

Това каза на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.


Сега условията за вземане на окончателно политическо решение за приемането на нови членки в Шенгенското пространство са различни, преди година-две условията бяха съвсем други, заяви Цветанов.

"Знаете какви са реакциите за това, което се случи в Италия, и големият поток емигранти, които дойдоха от Тунис”, посочи той. Цветанов изтъкна голямата роля на агенция „Фронтекс” за опазване на външната граница на ЕС и по специално на гръцко-турската граница.

„България участва през 2010 г. в съвместни операции с „Фронтекс”. Изпратихме наши мобилни групи с необходимата техника за наблюдение и контрол. Надявам се, че решението, което ще бъде взето, ще бъде в интерес на възможността гражданите от ЕС, в това число и България, да пътуваме свободно в Шенгенското пространство”, каза Цветанов.

По думите му – притесненията са продиктувани от миграционния натиск, който може да бъде осъществен към България и Румъния.

„И по специално към България от Турция и Гърция. В стратегията, която сме разработили за действия след влизането ни в Шенген, между българо-румънската граница ще бъде изтеглен човешки ресурс и техника, но относно българо-гръцката граница поне в рамките на година след влизането ни в Шенгенското пространство на сухопътна граница там ще запазим същото съотношение на числен състав и на техника”, посочи министърът. По думите му – това е начин за допълнителна компенсаторна мярка. „Това, което реализираме с румънската страна, е да се разработят съответните полицейски екипи и в момента имаме много добро сътрудничество и обмяна на информация в реално време”, каза Цветанов.

По думите му – изграждането на тристранен контактен център – митнически и информационен ще даде възможност за обмяна на информация между България, Гърция и Турция. „Тази идея беше насърчена и на вчерашните ми срещи”, посочи министърът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
619 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.09.09 | 21:36

1
Точно заради теб ни нещът в ШЕНГЕН.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини