15 000 златни детайли от съкровище на 4500 г. показва НИМ (видео+галерия)

  • 14 април 2014 13:21

  • 4170
  • 0
15 000 златни детайли от съкровище на 4500 г. показва НИМ (видео+галерия)
©

15 000 златни детайли от три огърлици, по-стари от всички известни досега тракийски съкровища у нас, могат да се видят в Националния исторически музей /НИМ/. Съкровището, спасено от незаконен износ при операция на ДАНС преди няколко седмици, днес бе представено в музея от министъра на културата Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето,, председателя на ДАНС Владимир  Писанчев и директора на НИМ Божидар Димитров.

"Находката е от началото или средата на третото хилядолетие пр.н.е., от около 1500 г. преди Троянската война и с около 2500 г. по-стара от всички познати досега тракийски съкровища, намерени по нашите земи", каза Димитров.

"Най-старо остава Варненското съкровище, новата находка запълва част от голямата празнота между него и Вълчетрънското съкровище, разделени от  голям период, през който не са намирани златни предмети. Това е голямата научна стойност на находката, която има и висока художествена стойност - свидетелства за присъствието на високотехнологична цивилизация по днешните български земи, съхранявана и развива през дълъг период от време", допълни той.

До няколко милиона долара или евро може да стигне цената на експонатите, ако се представят на международен търг, каза  Димитров в отговор на въпрос.

"Спасяването на съкровището е своеобразен апогей в дейността на охранителните органи в тази сфера, показва резултатите от  доброто сътрудничество на различни институции - Министерството на културата /МК/, ДАНС, НИМ, МВР, и гради образа на България като законова държава, която брани и съхранява своето културно-историческо наследство", посочи Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето,. По думите му е много важно и че спасените находки се излагат в НИМ и са достъпни за посетителите.

"Радвам се, че много хора могат да видят съкровището, което има национално и световно значение. Спасяването му ни прави горди, че сме българи и ни представя добре пред света", отбеляза Владимир ПисанчевВладимир Писанчев Владимир Писанчев е роден през 1963 г. в град София. Магистър е от СУ „Св. Климент. Той благодари на колегите си за професионализма и отдадеността на работата, както и на МК и другите институции партньори.

Божидар Димитров награди Владимир ПисанчевВладимир Писанчев Владимир Писанчев е роден през 1963 г. в град София. Магистър е от СУ „Св. Климент с грамота, която НИМ връчва на тези, които допринасят за обогатяването на колекциите му.

Галерия от съкровището може да разгледате ТУК.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4170 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини