Градският часовник във Варна стана на 125 години (снимки)

  • 10 април 2014 13:06

  • 1657
  • 1
Градският часовник във Варна стана на 125 години (снимки)
©

125-годишнината на градския часовник във Варна бе тържествено отбелязана в крайморския град. Специални поздравления получи Боян Николов, който повече от половин век се грижи за механизма.

Часовникът е английски, купил го е Отон Иванов, разказва майсторът, цитиран от БТА. Той самият е започнал да се грижи за уреда през юни 1943 година. Николов е учил часовникарския занаят при сина на Отон Иванов - Иван Отонов.

Часовникът е изключително качествен, казва той, който предпочита да го наричат бай Боян. По думите му през годините машината е спирала само няколко пъти, когато е навалял сняг и е замръзвал върху стрелките. Самият Николов е уверен, че ако се полагат добре грижи за механизмите, часовникът никога няма да спре да работи.

За себе си бай Боян казва, че уважава времето и е много дисциплиниран. Разказва, че като дете се е научил да познава колко е часът по сенките върху земята, но все пак е по-хубаво човек да има точен часовник.

В момента Николов има двама ученици, при него учи занаят и внукът му. Бай Боян обаче все още не е решил на кого ще повери работата. Искам някой, който да милее за часовника и за града, а не да мисли само за пари и за заплата, посочва старият майстор.

Последвайте канала на

1657 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Фен на Савчо Манолов

2014.04.12 | 00:25

1
Чудесно събитие! Една от най-големите забележителности на града ни навършва 125 години. Но станах свидетел на нещо, което ме изуми. Работещото в "Транстриумф Холдинг" лице Савчо Манолов бе довел любовницата си и други колежки да видят часовника. Чудесно! Нека повече хора се запознаят с историята. Но ми е интересно трябва ли това да става в работно време? Знае ли Антраник Шакарян какво правят подопечните му контрольори в 11,30 часа, когато трябва да са по автобусите и да проверяват за нередовни пътници??? Иначе, предполагам, когато дойде 27 число на месеца Савчо ще е сред първите наредени за заплата!

Добави коментар

Водещи новини