Изровиха 7 вампира край Асеновград

  • 09 април 2014 13:46

  • 2775
  • 1
Изровиха 7 вампира край Асеновград
©

Седем скелета с отсечени крака против вампирясване са открити при разкопки от археолози край Асеновата крепост и квартал Горни Воден в Асеновград.

Останките са намерени при изследване на 35 погребения край крепостта Воден и четири до Асеновата крепост. Гробницата датира от 13-14 век, пише в. "Труд".

Според изследванията скелетите са с отрязани крака, за да бъдат обезвредени, да не "станат" и тормозят живите.

"В некропола открихме скелети, които са с отклонения от обичайната практика на погребения. Останките бяха с отсечени стъпала, което означава, че са подлагани на ритуала обезвреждане или блокиране на зли сили от страх мъртвецът да не се събуди и вампиряса", обяснява Иван Дуков, директор на Историческия музей в Асеновград.

Смята се, че така се постъпвало при погребения на убийци или с лошо поведение в общността.

Скелитете са открити при експедиция през археологическия сезон на 2013 г., а резултатите от нея представени в началото на март пред археолози и специалисти. Три скелета с отсечени крака са открити в некропола край Воден.

Последвайте канала на

2775 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.06.03 | 15:28

1
Престанете с тези вампири,излагате се!Просто българите са имали такъв обичай,вярвания и ритуали в миналото,такива “опасни“ хора са били вързвани,запушвали са им устите,или са им рязали крайници,защото са се страхували духовете им,да не ги тормозят от отвъдното.

Добави коментар

Водещи новини