50 ст. такса паркинг в гараж до метрото

  • 01 септември 2011 20:10

  • 1625
  • 0
50 ст. такса паркинг в гараж до метрото
© Интернет

Половин такса за паркиране в гаражите до метрото ще плащат столичани, ако пътуват в подземната железница. Промоцията ще важи от следващата година, когато се предвижда да бъдат пуснати в експлоатация пет паркинга по протежението на линиите „Люлин” - „Цариградско шосе” и „Надежда” - „Лозенец”. В тях се планира да има места за 3020 коли, пише в. Монитор.

„В момента разработваме механизъм, по който ще бъде настроен софтуерът за пропускане на автомобили в паркингите. Планираме да бъдат въведени единни документи за паркиране и пътуване с такива кодове, че шофьорите, които се качат в метрото, да бъдат разпознавани от системата и когато си вземат колите от гаражите, да плащат за техния престой наполовина. Такъв е смисълът на буферното паркиране. Например, ако общинският съвет определи цена от 1 лев на час за всички, ползващите метрото да плащат по 50 стотинки”, обясни пред „Монитор” зам.-кметът по транспорта на Столичната община Любомир Христов. В „Метрополитен” са умували и върху друг вариант – 2 лева за час престой за автомобилите на хора, които не пътуват с железницата, и 1 лев – за возещите се в метрото. Мотивите са, че цената в повечето платени паркинги в града е 2 лева за 60 минути.

Евтина такса за престой да се плаща за първите 2 часа, а после цената да расте на всеки 30 минути, предвижда един от вариантите, който са разгледали експертите в общинското дружество „Метрополитен”. Целта е паркингите до метрото наистина да се ползват като буферни гаражи, а не за целодневно паркиране от 8 часа. Все още обаче не е ясно дали ще бъдат въведени подобни настройки в софтуера. Промоцията за паркиране да важи и за пътуващите в наземния градски транспорт планират на „Московска” 33.

Според зам.-кмета Любомир Христов при пускането на гаражите в експлоатация трябва да е готова и тикет системата в автобусите в града. В момента валидатори има и в тролеите, и в трамваите и на техния софтуер лесно могат да се направят настройки, с които да се разпознават картите за пътуване на паркиралите по метрото.

Последвайте канала на

Novini.bg
1625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини