Бунт в Ямбол заради изсичане на вековни дървета

  • 31 август 2011 21:03

  • 2612
  • 2
Бунт в Ямбол заради изсичане на вековни дървета
© Интернет

Изсичане на различни дървета, малки и големи, високи до и над 20 метра, с диаметър над 50-60 сантиметра в градския парк, скандализира Ямбол.

Сечта започна седмица след старта на изпълнението на "Интегриран проект за устойчиво подобряване на градската среда и зоните за отдих в община Ямбол" по оперативна програма "Регионално развитие", който е за над 4 милиона лева, пише в. "24 часа".

Открита е протестна подписка за спиране на унищожаването на здравите дървета. Граждани ще правят жива верига, която да спре секачите.

Още сутринта, след сигнали на възмутени граждани, общински съветници са спрели сечта. Временно, за деня. Председателят на ОбС Наско Стефанов и група общински съветници заявиха пред журналисти, че недоумяват защо се унищожават ценни според тях дървесни видове.

Когато са гласували "за" проекта, те не са гласували за изсичането на дървета в парка. В обяснителна записка по проекта, с която се е запознал Стефанов, пишело, че ще има санитарна сеч, на сухи и болни дървета. Съветниците нямат отговор и на въпросите колко дървета ще бъдато отсечени, къде отива дървесината, колко кубика е.

От кметстката администрация заявиха, че се прави прочистване, а не изсичане на дърветата в парка. Всички били маркирани, но така и не се изясни от кого и кога. По проекта се предвижда да бъдат засадени над 160 дървета кедър и ела, 50 хвойни и туя, над 120 широколистни дървета и различни други като Гинко билоба, Лирово дърво, няколко вида магнолия, червенолистен японски клен.

Последвайте канала на

2612 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
г-Н Драганов

2014.04.12 | 11:00

2
Ямбол да не би да е само централната част,защо тези зелени активисти не се вдигнаха на протест когато циганите изсичаха и парк,,Боровец''или акациевите горички на пътя за местноста,,Ормана'' Какво от това че не са вековни дървета.Тия активисти само в парка ли ходят?
възмутен

2011.09.01 | 20:50

1
Утре в 9.00 пред общината на протест!

Добави коментар

Водещи новини