Сериозни нарушения в правата на бежанците и децата отчете БХК

  • 01 април 2014 12:46

  • 1783
  • 2
Сериозни нарушения в правата на бежанците и децата отчете БХК
© Булфото

Най-тежките и масови нарушения в правата на човека в България през 2013 г. са свързани с реформата на сектора за сигурност и свръхупотребата на СРС, с нарушаване правата на бежанците и на децата и със срива на медийната свобода. Това  каза на пресконференция председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев при представяне на годишния доклад на организацията във вторник.

Както и в минали години, сериозни проблеми има с правото на религиозна свобода на мюсюлманите, положението в затворите, независимостта на съдебната власт, дискриминацията спрямо етнически и сексуални малцинства, жените, хората с увреждания и други уязвими категории граждани, отбеляза Кънев. Той определи като сериозно нарушение издигането на кандидатурата на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на за председател на ДАНС, както и увеличената употреба на СРС чрез прокуратурата.

Георги Тошев, адвокат към Програмата за правна защита на бежанци и мигранти на БХК, отбеляза, че страната ни е направила сериозно отстъпление от стандартите за гарантиране правото на убежище. По думите му проблемът е, че през последните 20 години у нас не е бил изграден необходимият капацитет - административен и битов - за да се посрещне вълна от бежанци.

Яна Бюрер Тавание от БХК припомни, че в класацията на организацията "Репортери без граница" за медийна свобода България е пропаднала с 12 пункта и днес заема 100-то място (най-лошата й оценка някога). По думите й основните нарушения са в непрозрачната собственост и финансиране, ограничения плурализъм, намесата на собствениците в редакционната свобода, както и тежката автоцензура.

Най-голям е напредъкът в закриването на домове за деца, каза Антоанета Ненкова, изследовател в БХК, цитирана от БТА. Тя посочи обаче, че като слабо място в реформата на грижата за деца остава превенцията на изоставянето и разкриването на съпътстващи услуги, които да създаде подкрепяща среда за децата и семействата им.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1783 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.08 | 17:03

2
Тия от БХК и Кънев особено , са ПРЕДАТЕЛИ , ЧУЖДИ ПРОДАЖНИЦИ ! 2 м. под земята им е мястото !

2014.04.01 | 16:58

1
Ама те имали и права ?!? Аз си мислех, че имат право само на еднопосочен билет, за там, от където са дошли...

Добави коментар

Водещи новини