Благовещение е (видео)

  • 25 март 2014 07:11

  • 2453
  • 2
Благовещение е (видео)
©

Днес е Благовещение. Според Библията на днешния ден, Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Исус Христос. Благовещение е част от Великдeнския празничен цикъл и се празнува ежеодно на 25-ти март.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с пробуждането на природата след зимния сън. Затова и на този ден задължително трябва да се яде нещо зелено. Традиция е на трапезата да има и риба.

Българите наричат празника още "Благовец" или "половин Великден". Вярват, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите- господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

Независимо, че е по време на Великия пост, тържествената празнична трапеза включва задължителна консумация на риба, печена или варена, шарена пита, лучник. 

 

 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2453 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.03.25 | 21:17

2
Честито Благовещение! На имениците - с радост да носят името си, да са живи и здрави!
Не работете на Елените!!!

2014.03.25 | 21:17

1
На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!

Добави коментар

Водещи новини