Тъпчат сладоледа с опасни съставки

  • 24 март 2014 07:45

  • 2749
  • 2
Тъпчат сладоледа с опасни съставки
©

"Най-вредни в сладоледа определено са трансмазнините. За някои видове сладолед се използва нискомаслено мляко и за да се постихне необходимата му гъстота, в лабораторни условия растителните мазнини се втвърдяват", обясни диетологът от Националния център по диетология д-р Росица Попова, пише в. "България Днес".

По наредба №23 от Закона за здравеопазването е прието да се приемат до 1 енергиен процент трансмазнини на ден. В Щатите вече е напълно забранено да се влагат в храните заради доказания риск от вреда за организма.

Оцветителите и захарта също са вредни, но в по-малка степен.

"Палмово масло също има в сладоледа. То съдържа наситени мазнини. Вредно е, защото в повечето случаи се прекалява с него. Наситените мазнини са необходими за организма ни, но в определени количества. По-добре е да си ги набавяме от месото, яйцата, прясното и киселото мляко, а не от палмовото масло", добави още д-р Попова.

За избора на качествен сладолед на първо място трябва да се ръководим от това дали в съдържанието му е използвано пълномаслено мляко. Тези сладоледи, които са направени с такова, са по-добрият вариант за консумация, но по-високата им цена също е решаващ фактор при избора ни.

И въпреки всички изброени вреди за здравето ни се оказва, че сладоледът има и много положителни качества. Млякото съдържа пълноценен белтък, а мазнините в него също са наситени и много полезни.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2749 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Не работете на Елените!!!

2014.07.07 | 21:33

2
На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!

2014.07.07 | 21:33

1
Пак ли ти бе сополь.Тъкмо мислех че си си намерил друга работа и си спрял да пишеш за тия Елени.Явно не моеш се прежалиш и да преглътнеш че си се пре.бал. А който ближи сладолед прави първа крачка към мин.т.

Добави коментар

Водещи новини