Шуменски таксиджии се жалват от съмнителна лизингова схема

  • 29 август 2011 08:39

  • 1307
  • 0
Шуменски таксиджии се жалват от съмнителна лизингова схема
© Булфото

Таксиметрови шофьори от Шумен се жалват, че са жертва на измама на съмнителна лизингова схема, съобщава бТВ.

Превозвачите твърдят, че при изплащането на колите си на лизинг не получавали фактури за вноските. От своя страна компанията ги обвинява в неплащане.

Таксиджиите твърдят, че са подписали договори за покупко-продажба на лизинг, правели ежеседмични вноски по тях, но в крайна сметка загубили и парите, и колите си. А срещу някои фирмата е предявила искове. Пред камерата на бТВ жалващите се признаха, че понякога са закъснявали с вноските по лизинга, а някои са прекратили плащането, защото фирмата отказала да им издаде фактури за внесените пари. Вместо това водела отчет за платените суми на тетрадка.

"При започване на изплащането на автомобилите се подписахме на една тетрадка, в която пишеше датата и вноската. Тази тетрадка се съхранява в офиса и всяка кола си има своя тетрадка", разказа Светлозар Славов.  

"Плащах колата си 9 месеца. Не получих никакви бележки, никакви фактури. Накрая ми прибраха колата и сега чакам запис на заповед там от съдия-изпълнител", обясни Степан Нишанов.

В друг случай таксиджия тръгнал да изплаща 3 коли. Двете платил наведнъж, но фирмата отказала да му ги прехвърли.

"Платих 42 000 лв. за двете коли. Сега не можели да ми ги прехвърлят, понеже третата висяла с изпълнителен лист, понеже съм имал големи закъснения", обясни Куцар Куцаров.

В офиса на фирмата не ни показаха документи за направените плащания по лизинга.

Справка в търговския регистър показва, че в предмета на дейност на фирмата е записано  - лизинг и отдаване на автомобили под наем. Но от офиса уточниха, че на практика нямат разрешително за извършване на лизингова дейност. Неотдавна фирмата е закупила автомобилите на лизинг, а сега ги препродава на таксиджии, пожелали да си купят, на изплащане.

По телефона един от управителите на фирмата обясни, че  шофьорите са нередовни и са ги дали на съд.

От фирмата не позволиха да снимаме договорите, с които се продават колите на таксиджиите, но ни запознаха с клаузите в тях. Според записаното при неплащане на 2 последователни ежеседмични вноски от купувача, фирмата може да му прибере колата без да му дължи каквото и да е обезщетение за платените суми.

Така, ако е нередовен, той губи и колата и парите, които е платил за нея по т.нар. лизинг. Подписвайки договора, таксиметровият шофьор подписва и запис на заповед, срещу която при неизпълнение срещу него автоматично се вади изпълнителен лист.

Таксиджиите са подали жалба в полицията. Оттам са започнали проверка по сигнала. Оказва се, че преди този сигнал таксиметровата дейност на фирмата е била обект на друга проверка.

"През август миналата година във връзка с образувано досъдебно производство за извършени данъчни престъпления е проведена специализирана полицейска операция, при която са извършени проверки в таксиметрови компании в града, иззети са документация, други книжа, които евентуално имат отношение към образуваното досъдебно производство, както и апарати от таксиметрови автомобили", обясни Десислав Райчинов, говорител на ОД на МВР.

Разследването по това досъдебно производство все още продължава. А с новата проверка ще се занимава икономическа полиция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1307 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини