Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

  • 25 февруари 2014 08:55

  • 1449
  • 4
Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици
©

Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна, пише „Монитор.

Идеята вероятно ще залегне в новия закон за училищното образование.

Тя допълни, че контролът върху провеждането на консултациите в училище трябва да се засили, така че те да се провеждат по-често и да бъдат по-ефективни.

„Ако обучението в училище е по-качествено, няма да се налага родителите да дават толкова пари за частни уроци", коментира проф. Клисарова.

Около 360 млн. лв. се дават годишно в индустрията за частни уроци у нас. Всеки втори ученик в България посещава или е ходил при платен преподавател след часовете. Това на практика означава, че от допълнително обучение имат нужда над 375 000 ученици. Посещаването на частни уроци е интензивно най-вече преди кандидатстване за гимназия или университет.

Консултации в училище има и сега, само че те често не се провеждат редовно и учениците не ги посещават. Тези часове са предназначени за деца, които имат затруднения в клас, както и за ученици, които имат интерес към даден предмет.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1449 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.11.25 | 15:05

3
А някой води ли сметка колко допълнителни необлагаеми доходи вземат учителите от тези уроци. И на това отгоре искат и 20 заплати при пенсиониране. Наглост
Он

2014.11.25 | 15:05

4
Стани учител.
Кими

2014.11.25 | 15:05

2
Ненормална работа.А кой ще плаща на учителите за извън класна работа.И не става въпрос за консултации а за пропуснати занятия.Както казах , ненормална работа.
Учител

2014.04.07 | 14:41

1
Към номер 1: "Наглост" е когато не се занимаваш с подобен вид дейност и изобщо си "капацитет по всичко" - както повечето българи. Отчайващо е, че хората не си дават сметка за образованието, което всъщност е бъдещето на една нация. Жалко е, че по-голямата част от населението асоцират думата "училище" със "занималня", а всичко зависи от семейството...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини