Фандъкова: 110 училища и детски градини са изцяло ремонтирани

  • 24 август 2011 13:42

  • 1166
  • 1
Фандъкова: 110 училища и детски градини са изцяло ремонтирани
© Булфото

110 сгради на училища и детски градини в София са с изцяло ремонтирани тоалетни, заяви столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, която провери как вървят ремонтните дейности в Първа езикова английска гимназия.

Един от следващите важни приоритети за Столична община ще е постигането на енергийна ефективност в училищата. Така ще се спестяват около 20-50 % от разходите за отопление и топлоенергия.


В момента продължават да текат основни ремонти в 19 училища и 38 детски градини. Финансирането става от бюджета на общината – основно от общинския приватизационен фонд, от който са отделени около 6,5 млн. лв. за целта.


За първи път от тази година има и европейско финансиране за ремонти в девет училища, за които в момента вървят процедури, за да започне цялостната енергийна ефективност. Това ще изисква да се работи и през учебната година и следващото лято. Проектът е с двегодишен срок на изпълнение. Заедно с европейските пари, 14-15 млн. лв. са за ремонти на училища и детски градини това лято. Освен това общината инвестира във видеонаблюдение.


Кметът обясни, че има детска градина в район „Връбница”, в която ремонтът ще продължи и след 15 септември. В района обаче са направени четири нови групи в други детски градини за децата.


Според Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска няма забавени ремонти в учебните заведения. „Това са забавени ремонти години наред и те са крайно наложителни”, уточни тя.


Столична община е подменила дограмата на 75 % от детските градини и от училищата. Включително това е направено и в Първа английска гимназия.


По думите на кмета действията на местната власт са координирани и добре планирани, така че след 5-6-7 години базата на училищата и детските градини да бъде такава, че да изисква само ежегодна поддръжка, характерна за всички сгради.


С делегираните бюджети много директори са започнали да правят текущите си ремонти и много сгради вече са в изключително добро състояние. „И децата могат да се радват на много добри условия”, каза Фандъкова.


Около 209 хил. лв. е сумата, която отделена за ремонта (саниране и ремонт на покрива) в Първа английска гимназия. Ремонтът ще бъде приключен в срок до 15 септември.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1166 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Az

2011.08.24 | 14:00

1
evala Fandi, samo GERB!!!!!

Добави коментар

Водещи новини