Константин Пенчев: НК не може да бъде продукт на творчески колектив

  • 20 януари 2014 09:27

  • 1421
  • 0
Константин Пенчев: НК не може да бъде продукт на творчески колектив
© Булфото

„Новият Наказателен кодекс в окончателния му вариант, който беше публикуван на 16 декември, не е обществено обсъждан. Първо омбудсмана никога не е участвал в работна група. Аз съм давал становища по текущи проекти, но ношето общество не видя тази Наказателен кодекс в окончателния му вид”, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия националния омбудсман Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет.

Той поясни, че Наказателният кодекс не може да бъде продукт на творчески колектив, защото той е политически акт.

Изказването на омбудсмана бе по повод намерението на Министерския съвет да отмени най-тежката присъда, която съществува в момента – доживотен затвор без право на замяна.
„Доживотен затвор с право на замяна не означава, че се заменя на всяка цена. Това е една опция и то с оглед на човека и на деянието”, поясни Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет. Според него текстовете трябвало да бъдат внимателно обсъдени.

По думите на омбудсмана, парламентът няма друг изход, освен да приеме НК на първо ченете и после текстовете да се пренапишат между първо и второ четене. „Но такова пренаписване ми се струва абсурдно”, категоричен бе Пенчев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини