Нов секскандал в църквата

  • 14 януари 2014 06:33

  • 7237
  • 9
Нов секскандал в църквата
©

Нов секскандал тресе църквата. Брат на монахиня от Калоферския манастир е сезирал главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в и Пловдивския митрополит Николай, че изповедникът й "посяга сексуално, но, слава Богу, се е отървавала без полов акт".  Това разказаха пред "Стандарт" негови близки и изпратиха до редакцията копие от жалбата на Мирослав Ангелов от Козлодуй.

Спешна проверка на Пловдивския митрополит Николай ще установи фактите. Вестта за секскандала се носи и сред духовенството в София, установи проверка на "Стандарт".

Версиите са няколко, пише "Стандарт". Едната е, че изповедникът - отец Василий от братството в Атон, на възраст около 60-те, наистина е прекрачил тънка граница. Монахинята Възкресия е на 26 години. Втората е, че жалбата е силно преувеличена от притеснения брат. Третата - че е инсценировка, защото Атанасий, съученик на Възкресия от Козлодуй, искал да служат на Бога в един и същи град. Той първоначално бил в манастир в Поморие, но след това - преместен в Бесарабовския манастир, Русенско. В полза на тезата за интрига говорел и фактът, че монахинята не се е оплаквала на игуменията от изповедника си, а само на брат си, казват духовници.

Мирослав Ангелов на 5 страници разказва за проблемите на Възкресия в Калоферския манастир "Свето Въведение Богородично". Изповедник на сестрите там е йеросимонах Василий Венков от Зографския манастир в Атон. Възкресия се оплаквала на брат си, който първо я посъветвал да се обърне към игуменията Валентина Друмева. Тя сменила килията й. На Ивановден братът отишъл в манастира, след като сестра му избухнала в плач два дни по-рано, че изповедникът пак ще ги посети в обителта. "Помоли ме да се моля за нея, понеже е отчаяна и мисли за самоубийство", разказва в жалбата си Ангелов.

Когато отишъл в манастира, говорил с игуменията, която казала, че се е разбрала с Василий. Друга монахиня - Нектария, подхвърлила, че случилото се не е било нежелано. Един вид, че Възкресия е отвърнала положително на намеците за ласки от изповедника. Разиграла се сцена, в която братът убеждавал сестра си да напусне манастира, на игуменията й прилошало, а в суматохата Нектария извела Възкресия, заключила я и повикала полиция. Братът напуснал манастира. И решил да сезира компетентните органи. Той моли митрополит Николай да я изведе от този манастир и да я пусне за известно време в родния й Козлодуй.

По непотвърдена информация в обясненията си пред полицията Възкресия не се е оплакала. Тепърва ще става ясно дали е така.
В духовните среди Василий не се радва на добра репутация. Смятат го за вълк единак, който само формално се води в братството в Зографския манастир. Живеел си в апартамент в София, криел се и не общувал с никого. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
7237 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
niki

2014.01.18 | 15:56

9
ТЕЗИ ПЕДАЛИ И ЛЕСБИЙКИ КОИТО СА В ЦЪРКВАТА СА СРАМ И ПОЗОР ЗА ВЯРАТА СРАМУВАМ СЕ ЧЕ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ

2014.01.14 | 21:40

8
Поне става дума за хетеросексуални отношения...
dr,cok-siken

2014.01.14 | 18:49

7
Pak v balgariya pak izvrasteniya i pak v tsarkvata zabranete tezi manastiri stanaha nesto kato publi4en dom nie sme narod ateisti4en

2014.01.14 | 16:34

6
е ко толкова да му пусне един пат

2014.01.14 | 16:34

5
Че той е на 60, а тя на 26. Как няма да има жалба? Виж ако той беше на 30 - 35, щеше да е доволна :D
цветан

2014.01.14 | 12:21

4
на кого служи църквата на хора като отец Кирил
mmm

2014.01.14 | 12:21

3
абе тия хора в кой век живеят???

2014.01.14 | 12:21

2
Поповете пак се разбесуваха.Те трябва да докажат,че не са на левия бряг.
Бокачо...

2014.01.14 | 12:16

1
...много живописно и подробно разглежда подобни истории в " Декамерон." През 80-та преспахме група екскурзианти в тоя манастир, беше пълно с млади послушнички, бяха много любезни, даже ни разрешиха да гледаме финала КЕШ с Реал Мадрид.

Добави коментар

Водещи новини