Село в Средна гора в ужас от глутница вълци

  • 09 януари 2014 07:58

  • 5153
  • 2
Село в Средна гора в ужас от глутница вълци
©

Глутница вълци тормози село в Средна гора. Жителите на Свежен не смеят да излязат от домовете си и заспиват със страх. Хищниците стигат до къщите им. Нападат и разкъсват цели стада диви и домашни животни. До момента са изяли над 30 крави и коне, разказа в репортаж Нова телевизия.

Щом чуят този вой от близката гора и малкото останали жители в планинското село Свежен бързат да се затворят в къщите си. 73-годишната баба Мария живее сама в най-горния край на селото. Откакто е видяла вълка до къщата си, нощно време не смее да се покаже навън.

За да не станат жертва на изгладнелите вълци, местните жители не смеят да се отдалечават от къщите си и гледат да се движат на групи.

Местните животновъди разказват, че глутницата е от 5-6 едри вълка. Вероятно наскоро са слезли от билото на Средна гора, за да търсят храна и се навъртат в покрайнините на село Свежен. Хищниците не прощават нито на дивеча в гората, нито на домашните животни в оборите.

Димитър Петров наскоро се простил с две крави и четири телета. „Едно на една година, едно–двегодишно, една крава голяма и още едно теле, каквото срещне. Няма значение на каква възраст е. То не е един вълк и което изостане по-назад от стадото сутринта го няма. Не е да се наяде един път. Да изяде едно животно и да се махне. Това няма спиране. Трябва да се махнат вълците или ще изядат кравите”, разказва той.

Вълците нападнали и цяло стадо коне близо до селото. Най-потърпевш е Вальо Бояджиев, който вече не иска да пресмята загубите, защото са за десетки хиляди левове. „18 коня ми изядоха на мен. На едната седмица едно, на другата- друго. Намирам ги наполовина изядени”, споделя той.

Ловците от селото на няколко пъти правили хайки, но така и не успели да отстрелят нито един екземпляр. Бай Никола е от местната ловна дружинка и казва, че вълк трудно се убива, защо бяга бързо.

В селото не помнят досега да е имало подобна напаст. За да се справи, кметът е повикал на помощ ловците от съседните населени места.

Очаква се до дни в Свежен да се съберат десетки мъже, които да тръгнат по следите на хищниците, защото ако не бъдат убити сега, вълците до месец ще станат повече и ще нападат дори хората в домовете им.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5153 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.08 | 23:57

2
Да отиде Вълчан Воивода да ги избие !
Авджъ

2014.09.10 | 18:33

1
Нали по селата всички селтаци се барат големите ловци или само историите им са големи!Айде дий из балкана шкембелии!

Добави коментар

Водещи новини