Най - голям недостиг на места има в яслите в София

  • 08 януари 2014 06:51

  • 1203
  • 1
Най - голям недостиг на места има в яслите в София
©

Осигуряването на места за децата в яслена възраст продължава да е най-големият проблем за София, съобщи столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, информира в. "Сега".

Според информационната система на общината свободните места в детските градини и ясли са 487, като за набор 2013 няма нито едно свободно място, но няма и текущо незаписани. Най-малко са свободните места за децата, родени през 2012 и 2011 г. - общо 30. "Яслите не са задължителни, опитваме се да помагаме на родителите, за да могат тези, които искат, да ходят на работа. Всяко новородено дете може да кандидатства, без значение къде живее", обясни Фандъкова. За по-големите малчугани свободните места са общо 457. Другият понеделник ще бъдат обявени свободните места за първото текущо класиране за тази година.

Кметицата се въздържа от коментар каква е точната бройка на необхванатите деца в ясли и детски градини, защото бройката е различна за различните възрастови групи. Като цяло обаче продължава тенденцията за най-голям недостиг на места в централните райони и най-големите квартали в столицата. "Най-сериозните проблеми имахме в "Младост", "Люлин", "Красно село", "Триадица", "Оборище", централните райони, където проблемът продължава да си съществува и с липсата на възможности за строителство. Направихме всичко възможно, в "Красно село" построихме три нови сгради през миналата година и те вече са готови и ще започнат да се приемат деца. В "Младост" и в "Люлин" строим също", заяви Фандъкова.

В "Младост"-4 общината има още един терен, който предстои да бъде отчужден и да бъде изградено детско заведение, с което възможностите за строеж на нови градини там се изчерпва. Вчера Фандъкова провери изграждането на нова детска градина в кв. "Горубляне". "Четири нови групи ще могат да влязат в детската градина. Надявам се на 1 май вече да има деца. От четирите нови групи две са яслени и две са градински", посочи тя. В старата част на детската градина е била извършена реконструкция, с която ще се осигурят допълнително 100 места.

При 5-годишните, за които е задължително да са обхванати от системата, няма проблем. Фандъкова коментира, че при проверките на общината е установено, че много от записаните на 5 и 6 години не живеят в София, а са заминали за чужбина или са записани в частни детски градини. "В момента работим активно за 4-годишните и 3-годишните. С тези усилия през тази и следващата година ще можем да се справим с този проблем", заяви още кметицата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1203 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гергана

2014.04.11 | 16:21

1
само искам да попитам какво се случва с децата от Връбница и Надежда, омръзна ми да слушам за централните райони на София. Има деца и в крайните квартали на столицата. Деца, но чиито родители също искат да се върнат на работа

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини