Провеждат нов епархийски избор за Варненски митрополит

  • 15 декември 2013 07:27

  • 896
  • 2
Провеждат нов епархийски избор за Варненски митрополит
©

В Митрополията във Варна ще се проведе Епархийски избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

Той ще започне след отслужването на св. Литургия в катедралния храм на града, която ще продължи до 10.30 ч.

Листата включва следните епископи: Инокентий Крупнишки, Иаков Месемврийски, Тихон Тивериополски, Наум Стобийски, Йоан Знеполски, Сионий Велички, Даниил Драговитийски, Киприян Траянополски, Борис Агатоникийски, Игнатий Провадски, Григорий Браницки, Йоан Главиницки и Серафим Мелнишки.

По време на този избор, избирателите излъчени от овдовялата след кончината на митрополит Кирил епархия, ще изберат двама от епископите кандидати за митрополитския престол, които съберат повече от половината от гласовете.

Светия Синод ще разгледа документацията и евентуално постъпили жалби по провеждането на 21 декември и ако той е протекъл изрядно съгласно Устава на БПЦ-БП следващата неделя ще се състои и Каноническият избор.

На заседанието си на 23 ноември Светият Синод взе решение да касира избора за Варненски и Великопреславски митрополит, проведен на 17 ноември.

Насрочи се нов Епархийски избор на 15 декември във Варна, а на 22 декември - Каноничен избор в София.

Доростолски митрополит Амвросий остана управляващ овдовялата епархия.

След избора на агатоникийския епископ Борис и проватския епископ Игнатий на 17 ноември последваха протести на свещеници и миряни.

Те поискаха касиране на избора с мотива, че и двамата кандидати не са подходящи за митрополит. Епископ Борис обичал лукса и бе замесен в скандал с купуване на гласове, а епископ Игнатий не умеел да служи, според несъгласните.

Последвайте канала на

Весела Найденова
896 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
варна

2013.12.21 | 10:31

2
Знеполски епископ Йоан – 44 год. = роден в Ямбол. = завършва музикално училище. = в 2007 г. хиротонисан за Знеполски епископ и назначен за викарий на патриарха. = ИЗПАДА В СТРАННИ ПСИХИЧЕСКИ СЪСТОЧНИЯ. = доста умело и в своя полза управлява имотите на Софийската митрополия ! ! ! = ИЗВЕСТЕН СЪС СВОЯТА АЛЧНОСТ. . . = специализирал е в МОСКВА (със Москва във труд и в бой, Партия велика води нашия победен строй) ! ! ! = ДАЛИ КГБ СА ПРОПУСНАЛИ ДА ГО ВЕРБОВАТ ? ? ? = P.S. Във Варна пак милиционеро-идиот за владика . . .

2013.12.15 | 10:15

1
Държавна сигурност няма да изпусне лесно апетитното парче, наречено Варненска митрополия !!!! След като са си харесали този шмекер Борис, той ще бъде избран и имоти събирани и дарявани от вярващи ще бъдат разпилени за няколко години и ще потънат в джобовете на търгашите , които го лансират !!!

Добави коментар

Водещи новини