Цветан Цветанов дал МВР на частна фирма

  • 11 декември 2013 10:12

  • 2976
  • 3
Цветан Цветанов дал МВР на частна фирма
© Булфото

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа е сред хората, одобрили скандалния договор, след който МВР работело на загуба за частна фирма, съобщава "България Днес".

За аферата, с която напълно легално е източван бюджетът на полицията, се разбра вчера от изказването на вътрешния министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола. По думите му, столичната полиция е сключила договор с охранителната агенция "Стронг-Ес" да бъде неин подизпълнител. Срещу задължението да реагират на сигнали за обектите на фирмата, патрулите на МВР са получавали по 15 лева. Договорът е бил за 10 години с опция за автоматично удължаване с още толкова. Така, вместо да борят престъпността, полицейските патрулки са отделяли голяма част от времето си да обслужват частна фирма. Срещу дребен хонорар на повикване. Това от своя страна е позволило на "Стронг-Ес" да си спести назначаването на свои патрули и огромните разходи за заплати и консумативи. 

Завесата около мистериозния човек, наредил сключването на договора, бе повдигната от бивши ръководители на СДВР. Те обясниха, че практиката за подобни контракти винаги била те да се одобряват от министъра.
"Няма как подобен договор да бъде подписан еднолично от столичната дирекция. След изготвянето на документите те се преглеждат от юристи и се изпращат задължително на министъра за одобрение. Затова няма как да се твърди, че Цветанов не е знаел за схемата. Дори напротив. За мен той лично е участвал в нея", обясни бившето ченге.
За подобна намеса подсказват и собствениците на "Стронг-Ес" Владимир Цолов и Сергей Дамянов. Според запознати последният е изключително близък до бившия шеф на ГДБОП от времето на ГЕРБ Станимир ФлоровСтанимир Флоров   Станимир Флоров е роден  в София. Завършва военния факултет на Националната спортна. Двамата са приятели от времето, когато Флоров е обикновен служител в отдел „Наркотици". По това време той е оглавяван от Сергей Дамянов, а заедно с Флоров негов подчинен е и Пламен Галев. Бивши ченгета си спомнят, че настоящият охранител още тогава бил на "ти" с повечето известни личности, свързани с дрога на Балканския полуостров. По това време Дамянов успява да изпрати дъщеря си да учи в Лондон - нещо, което е трудно постижимо със заплата на полицай, разказват негови колеги от тогава. През 2001 Сергей Дамянов напуска МВР и малко след това създава охранителната фирма. Остава обаче приятел със Станимир ФлоровСтанимир Флоров   Станимир Флоров е роден  в София. Завършва военния факултет на Националната спортна, благодарение на когото успява да сключи договора с МВР, подозират ченгета. Те припомнят, че Флоров бе личен приятел и дясна ръка на Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа и тогавашния министър често се вслушваше в неговите думи.
Според запознати "Стронг-Ес" не е единствената фирма, която се облагодетелствала с договор да ползва безплатно патрулките на МВР. Освен в София подобни контракти били сключвани в повечето големи градове, като фирмите били близки до ГЕРБ. За порочната практика бе сигнализирано от други охранителни фирми още през пролетта на миналата година

Последвайте канала на

Десислава Станева
2976 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БУТАЧА

2013.12.12 | 02:25

1
СЕГА ДА МУ КОНФИСКУВАТ АПАРТАМЕНТИТЕ,ДА ПУСКА ЖЕНОРЯТА НА ТУРСКИТЕ ТИРАДЖИИ И С КОФИЧКА ВАЗЕЛИН КЪМ ЗАТВОРА/ВСЪЩНОСТ ТОВА ТРЯБВА ДА Е СЪДБАТА НА ВСЕКИ КОМУНИСТ

2013.12.12 | 17:07

3
I NA TEB GO POJELAVAM PROSTAK..TI SI GNIDA MAFIOTSKA,BANDIUGA..DROGIRANI ATAKISTI..

2013.12.12 | 11:23

2
Договора е направен през 2008 - кой беше тогава вътрешен министър -- я да видим сещате ли се или е удобно да се правите на луди?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини