Взимат мерки за свлачището в "Ораново"

  • 06 декември 2013 18:56

  • 924
  • 0
Взимат мерки за свлачището в "Ораново"
©

В началото на тази седмица комисия извърши оглед и проверка на състоянието на свлачище над квартал „Ораново" в Симитли. Целта е набелязване на мерки за предотвратяване на аварии и щети и защита на населението от активизирането на земните маси.

Изготвен е протокол с констатации и препоръки, който ще бъде изпратен до съответните държавни институции за предприемане на необходимите действия. Свлачището се наблюдава от две години посредством контролно -измервателна система, която отчита пространствените деформации. Установена е интензивна активност на свличанията над квартала, в който живеят близо 1000 души. Предстои заснемане на основния свлачищен циркус, който е в близост до регулацията на комплекса. В долната си част той има тип на кален поток. Няма точно геодезическо измерване на големината на свлачището. Първата задача е то да се заснеме.

Ще бъдат предприети превантивни мерки в краткосрочен план. Ще бъдат поставени указателни и предупредителни табели с цел информиране на населението за наличие на свлачище. Ще се потърси съдействие от министерството на икономиката, енергетиката и туризма за ангажиране на концесионера на мина „Пирин - Ораново" за изготвяне на проект за управление на теренната повърхност, включена в концесионната територия. Кметът на общината ще внесе искане за финансиране в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. След приключване на първия етап и анализ на получените резултати ще бъде възложено инженерно-геоложко проучване на свлачището за набелязване на дейности за трайно решаване на проблема.

Последвайте канала на

924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини