Бежанците идват по море, ако затворят границата

  • 18 ноември 2013 07:05

  • 2196
  • 5
Бежанците идват по море, ако затворят границата
©

Бежанците от Сирия могат да започнат да преминават у нас по море, ако се стигне до затваряне на сухопътната граница с Турция. Представители на сирийската общност у нас твърдят, че затварянето на браздата няма да спре бежанската вълна, а по-скоро ще доведе до нова криза, пише в. Монитор.

„Ако затворите границата, бежанците ще идват по море. Това няма да ги спре, само ще оскъпи пътуването им”, обясни председателят на сирийската общност Аладин Харфан. По данни на ООН всеки ден 6000 сирийци напускат родината си. Убежище в България до момента са потърсили близо 5000 имигранти. Според сирийския журналист Нидал Хлайф едва 10% от тях биха останали у нас за постоянно. „Бежанците, които избират България, са главно кюрди, за които страната ви е транзитна. Те искат да отидат в Германия, където са роднините им и където имат шанс за реализация”, твърди Хлайф. Общинският съветник Владимир КисьовВладимир Кисьов Владимир Кисьов е български политик, кандидат за кмет на София, издигнат от СДС. Кисьов е роден пък е категоричен, че държавата трябва да интегрира имигрантите, които остават в страната.

„България има нужда от работна ръка. Затова, ако бежанците не са квалифицирани, нека ги обучим”, заяви общинарят. Установилите се в България преди години сирийци обаче са категорични, че страната ни не е готова за бежанската вълна. От сирийската общност пък призоваха властите да организират информационна кампания за бежанците. „Преди да дойдат в България, трябва да им бъде обяснено, че много ще чакат да им дадат статут, а и условията не са добри”, обясни председателят на сирийската общност Харфан.

Новият председател на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев обеща, че потърсилите убежище у нас ще получават по-бързо статут на бежанец. Сега процедурата отнема около 5 месеца, а в случай че има обжалване – година и половина. От агенцията ще наемат допълнително служители, които да улеснят бюрокрацията, така че срокът за получаване на статут да бъде месец.

Преди дни министърът на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, обяви, че парите, които България ще получи от ЕС за справяне с бежанската вълна, няма да надхвърлят 10 млн. евро. Според бившия посланик във Финландия проф. Венелин Цачевски пък еврокомисарят по хуманитарна помощ Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование не се е справила със задълженията си. „Занимават се повече с публични изяви, вместо да си сътрудничат с европейските институции по въпроса”, обясни проф. Цачевски по време на кръгла маса относно проблемите на нелегалните имигранти и хората, търсещи убежище у нас.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2196 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.11.25 | 21:15

5
" Общинският съветник Владимир Кисьов Владимир Кисьов е български политик, кандидат за кмет на София, издигнат от ... към профила пък е категоричен, че държавата трябва да интегрира имигрантите, които остават в страната. „България има нужда от работна ръка. Затова, ако бежанците не са квалифицирани, нека ги обучим”, заяви общинарят. " Едвам се сдържам да не започна да кълна теб и цялото ти семейство, нещастна сган такава !!! В България има достатъчно млади хора, които се опитват да си намерят свястна работа с месеци !! Направете нещо за тях,а не да се опитвате да интигрирате кюрдите и циганите !! Малоумници долни ! За какво живеете изобщо и работите в политиката,след като не мислите за народа си !!

2013.11.25 | 21:14

4
този общински съветник малоумен ли е,непрекъснато се говори за безработицата тои говори за интегриране.да изловят каналджиите и ги осъдят за трфик на хора,нали с това се борят непрекъснато.това че кристалина не върши нищо не и пречи да си получава заплатата,това и е наредено,да си кротува.
Veka

2013.11.22 | 15:14

3
Слуги на чужди интереси, проклети да сте, дето прогонихте младежта на страната ни, за да приемате араби да ви решават демографските проблеми!!! Та не виждате ли, че те се избиват помежду си - шиити, сонити, да не говорим християни, та нас ли ще пожалят! Вместо да водите градивна политика, да развивате икономиката на страната, за да задържите младите хора, с политиката си вие ги прогонихте! Продажници!6598655

2013.11.22 | 15:12

2
Потапяме лодките!
РЕНИ

2013.11.18 | 16:05

1
ДА ТЪРСЯТ ЙОВЧЕВ -ТОЙ ЩЕ ГИ ПРИЕМЕ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини