След 100 години село Стан има църква

  • 12 ноември 2013 08:13

  • 1126
  • 2
След 100 години село Стан има църква
©

След повече от 100 години опити за строеж на църква, мечтата на жителите на едно българско село се сбъдна. Само след половин година жителите на новопазарското село Стан ще имат свой православен храм.

Църква в малкото село никога не е имало. Единственият символ на християнството е малка камбана, монтирана на висок метален стълб, която повече от 10 години за празници и погребения бие 85-годишния бай Венко.

„Аз бия камбаната безплатно, пари не съм търсил от никой и не търся и ще продължавам да я бия докато мога”, обясни Венко Герасимов.

Строежът на религиозен храм става възможен след дарителска кампания и с помощта на бюджета на местната община. Церемонията по първата копка и полагането на първия камък за новия храм се превръща в празник за селото, в което първият неуспешен опит за строеж на черква е в далечната 1904 г.

„Аз казах, че ще направя църква. Много хора казаха, че това не може да се направи, аз казах, че с цената на всичко мисля, че може да се направи, стигнах до този момент и успях”, разказа кметът на село Стан Валентин Димитров.

При старта на строежа бяха спазени всички църковни канони, като свещеници положиха и първия камък за новия параклис. Макар се предвижда строеж само на параклис, местните хора са много щастливи и с нетърпения очакват края на месец май догодина, когато църквата трябва да готова.

Последвайте канала на

1126 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.11.13 | 11:31

2
таз година църква след 15г. джамия. дави е честит новия турски вилает булгаристан
:)

2013.11.13 | 11:31

1
Хубаво е ,че хората правят параклис.Аз самият живях 20г. във варненския квартал"Младост",това е стохиляден квартал,в който няма църква,но има един прекрасен параклис-Свето преображение Господне...

Добави коментар

Водещи новини