Депото в Сухдол ще се напълни до края на годината

  • 17 август 2011 06:45

  • 1111
  • 0
Депото в Сухдол ще се напълни до края на годината
© Булфото

Депото в Суходол може да приема боклука на София само до края на годината, пише в. "Сега".

Въпреки това кметството отново отрича за предстояща нова криза и твърди, че не се налага да се търси алтернатива на известното сметище.

Капацитетът на депото е 650 000 тона боклук, но в края на тази година в него вече ще има изхвърлени 645 000 тона, личи от писмена справка, която кметът Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска предостави в края на миналата година на Столичния общински съвет. През 2009 г. там са депонирани 356 600 тона, а през 2010 г. - още над 263 000 тона. Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска твърди, че в първа клетка (единствената отворена сега) са били хвърлени 89 000 тона само миналата година, а останалите са били закарани във втората клетка преди окончателното й затваряне за рекултивация. Тази година София ще произведе още 200 000 тона боклук, показват прогнозите на общината. Така в края на годината депото ще е почти запълнено - там ще има изхвърлени 645 000 тона отпадъци.

Сметището трябва да поема боклуците на столичани, докато заработи заводът за боклук. В същото време в най-оптимистичния вариант. Сметището трябва да поема боклуците на столичани, докато заработи заводът за боклукнт съоръжението ще е готово в края на 2015 г. Проектът ще бъде одобрен от Брюксел в края на тази година, след което столицата има три години, за да го построи. В края на миналата година зам.-кметът по екология обясни, че депото ще бъде запълнено в средата на 2012 г. "Засега не се налага да търсим алтернатива на депото", коментира обаче вчера Бояджийска. Тя се надява столичани да произведат по-малко боклук, а общината - да рециклира повече и така да намали количеството на отпадъците, които се изхвърлят в Суходол. Не е ясно какви количества боклук ще се рециклират и оползотворят тази година. Вчера общината представи нови проекти за домашно компостиране, но за целта предлага на столичани едва 1500 контейнера. Има идеи и за ново разделно събиране на хартиените отпадъци, но и то е само за два района - "Овча купел" и Кремиковци.

При предишната криза с боклука общината започна да балира отпадъците и да ги складира на площадки във и около София. После се наложи да се спазари с други общини, които да ги приемат в техните депа. Досега тази операция струва близо 100 млн. лв.

Столицата ще започне да изгражда депото за отпадъци край Хан Богров, което е част от интегрираната система за отпадъците. То обаче не може да работи преди да бъде построен заводът, защото на него ще се депонират единствено преработените отпадъци.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1111 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини