МВнР подсилва консулствата ни заради БГ имигранти

  • 04 ноември 2013 06:25

  • 1575
  • 0
МВнР подсилва консулствата ни заради БГ имигранти
©

Външното министерство планира да подсили консулските служби в няколко държави членки на ЕС от догодина. Това съобщи шефът на Дирекция „Консулски отношения” Раковски Лашев, цитиран от в. "Монитор".

„Предвижда се през 2014-а да засилим консулските си служби в Испания, Италия и още няколко европейски държави заради миграцията на български граждани в рамките на ЕС”, уточни той. По думите му щатът ще бъде завишен и в някои страни от Латинска Америка, защото там пък много нашенци били задържани за трафик на наркотици и имали нужда от съдействие. Това обаче нямало да доведе до увеличаване на разходите на ведомството, защото ще е в рамките на бюджета и за сметка на оптимизацията на дипломатическата работа в мисиите ни зад граница.

По последни данни 1,5 млн. българи работят в чужбина, като в това число не се включват сезонните работници. В тази връзка от МВнР отчитат, че една от логичните последици на новите миграционни процеси е регистрирането и драстичното увеличаване на броя на българските граждани, попаднали в най-разнообразни по своето естество критични ситуации в държавите, до които са пътували или в които пребивават. „Тези нови предизвикателства изискват от нас оказването на нещо повече от консулска помощ”, коментира темата и Елеонора Димитрова, която следи пряко дейностите по оказване на помощ на сънародниците ни зад граница. Доказателство за това било и обособяването на „Ситуационен център” като самостоятелна дирекция в МВнР.

„Българските консулски служители полагат изключителни усилия за защита правата и интересите на българските граждани в чужбина”, увери Лашев. Той даде за пример почти ежедневните брачни церемонии които дипломатите ни в Испания организирали наред с всичките си други ангажименти. В страната имало над 180 000 българи и те имали нужда от най-различни услуги – от издаването на някакъв документ до осигуряването на правна защита, ако бъдат задържани от местните власти.

„Работата на консула е една от най-тежките и в същото време буди голям интерес у медиите, но не всеки консулски случай трябва да бъде разгласяван”, подчерта Лашев. Той поясни, че понякога съвместната работа с журналистите помага, като например отразяването на процеса срещу задържаните медицински сестри в Либия. В други случаи обаче можела да попречи на дипломатите ни да разрешат казуса в полза на нашите сънародници.

От външното министерство посочиха още, че правят пълна проверка на работата на консула ни в Бразилия Цветан Димитров по казуса „Боевски”. Очаква се след приключването на работата на дисциплинарната комисия той също да бъде окончателно върнат в България, също като посланик Чавдар Николов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини