Плевнелиев: Трябва да съхраним паметта на нацията (обновена)

  • 01 ноември 2013 15:43

  • 1909
  • 10
Плевнелиев: Трябва да съхраним паметта на нацията (обновена)
©

"Мисия на цялата нация е българската просвета и култура да върне достойното си място в обществото", заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който се срещна с ръководството на Съюза на народните читалища, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В срещата по повод на Деня на народните будители участваха представители от 20 читалища от цялата страна, всяко от които има повече от 150-годишна история. Участниците в срещата са се обединили около виждането, че читалищата и държавните институции трябва да споделят усилията си за съхраняване на паметта на нацията. Държавният глава и Съюзът на народните читалища са обсъдили проблемите на образователните институции и възможностите дейността им да бъде подкрепена от страна на местните власти и бизнеса. Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е изразил убедеността си, че силните и истинските ценности, каквито за българския народ и общество винаги са било просветителството и културата, ще се запазят във времето. Когато става дума за просвета и за култура, не може да има разделение, е допълнил държавният глава и е подчертал, че в днешно време читалищата са сред малкото институции, които не губят авторитета си в българското общество. Президентската институция и читалищата в цялата страна, които са повече от 6000, ще продължат и занапред сътрудничеството си за съвместни инициативи, е било заявено още на срещата. По-рано днес държавният глава присъства на тържествената церемония по издигането на националното знаме пред сградата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София.

По-късно президентът се срещна с еврокомисар Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, предаде БТА. Двамата коментираха темата за бежанците. Въпросът с бежанците и хората търсещи закрила не бива да се използва за извличане на тяснопартийни дивиденти, а е необходимо да се работи за системен и дългосрочен план за справяне с това предизвикателство, е посочил Плевнелиев. На срещата е била подчертана важността да не се допуска политизиране и манипулиране на темата с бежанците, тъй като това засилва разбираемия страх на хората. Според комисар Георгиева трябва да се обърне внимание и на населението в местата, където са настанени бежанци. Към тези райони е необходимо да се насочи и ресурс, чрез който да се подпомогне местното население и регионът.

За първи път в най-новата ни история България е подложена на бежанска вълна и това е ново предизвикателство, пред което сме изправени, е посочил президентът. Плевнелиев е приветствал инициативността и ангажираността на редица неправителствени организации и граждани, които организираха кампании за подпомагане на хората, търсещи закрила, и е посочил, че българите сме благороден народ, който винаги е готов да помогне на нуждаещите се и той се гордее с това. Като държава членка на ЕС България споделя ценностите хуманност, толерантност и солидарност, е допълнил държавният глава.

На срещата еврокомисарят Георгиева е посочила, че трябва да бъде използван опитът на европейски държави, които години наред работят по проблемите на бежанците, както и да се засили сътрудничеството на двустранно ниво. До момента на България е предоставена техническа помощ, материална помощ е получена от четири страни от ЕС, предстои да се уточнят и детайлите по финансовата помощ, която ще бъде предоставена на страната ни. Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование е изтъкнала, че темата за бежанците е тема за ценностите - за това кои сме ние, българите, и какви искаме да бъдат децата ни. Бежанците от Сирия са хора в нужда, които напускат страната си от необходимост. Не бива да се забравя, че преди войната това е страна с добър стандарт на живот, а в момента хората живеят при много тежки условия, е казала още Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1909 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
новите продажници - предатели на родината

2013.11.02 | 13:41

10
продажници! вън от България - позор и срам , че сте от народа на Ботев и Левски ! Позор ! Позор !
позор

2013.11.02 | 13:40

9
Срам и позор за нацията е този омаскарен и оцапан човек да говори на този свят ден!

2013.11.02 | 13:40

8
BULGAROMRAZEZ,chlen ot klikata za unishtojiavaneto na BULGARIA.
българин

2013.11.02 | 13:40

2
КЪСНО Е ЧАДО,ПРОДАДОХТЕ ВСИЧКО СВЯТО И БЪЛГАРСКО! НЯМА,КОЙ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРИНА!!

2013.11.02 | 13:40

7
Свещен народ сме, Господ ни пази, не се бой! За всеки и всичко има Видовден! Вярата и душите не могат да ни вземат! :)

2013.11.02 | 13:40

6
Миризлива п.утка си ти Плевнелиев ! МАХАЙ СЕ , лъжецо далавераджийски !
123

2013.11.02 | 13:40

5
Я си го сложи отзад бе тъпак

2013.11.02 | 13:40

4
ТРЯБВА ДА СПРЕМ ИЗОПАЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ! НИКОЙ В ЕВРОПА НЕ ИСКА ОТ НАС ДА ОТРИЧАМЕ ТУРСКОТО РОБСТВО НАПРИМЕР! АКО НА ТУРЦИТЕ НЕ ИМ ХАРЕСВА ТЕХЕН СИ ПРОБЛЕМ! ДА НЕ СА ВЪРШИЛИ ЗВЕРСТВА!
българин

2013.11.02 | 13:40

3
ТИ ЛИ ГО КАЗВАШ,ТОВА? ТУРСКИ ИБРИКЧИЯ!!НЯМАТЕ МИЛОСТ КЪМ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И РОДНО ! ПОТЪПКАХТЕ ВЯРАТА БЪЛГАРСКА ,ХАРИЗАХТЕ БЪЛГАРИЯ НА ВСЕКИ,КОЙТО ВИ ПЛАТИ! ТОВА НИКОГА НЕ Е БИЛО!!!

2013.11.02 | 13:23

1
Роска, я ходи да правиш хороскопи!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини