Ще учим виетнамците на енергетика

  • 28 октомври 2013 10:02

  • 1157
  • 3
Ще учим виетнамците на енергетика
©

България да обучава специалисти за нуждите на виетнамската ядрена енергетика. Това е един от аспектите на по-задълбоченото сътрудничеството в енергийната сфера между България и Виетнам, което предвиждат двустранните документи, обявени по време на посещението на българския държавен глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното във Виетнам.

България разполага с висококвалифицирани ядрени специалисти, както и с богат опит и добри практики за модернизация на ядрени блокове и повишаване на тяхната безопасност. В тази сфера на сътрудничество - специално са посочени - областта на енергийната сигурност, развитието на енергийните пазари и енергийната инфраструктура, зелената енергия и други. Двете страни ще продължат обмена на мнения по възможностите и необходимостта от сътрудничеството в областта на развитието на ядрената енергетика, с цел разкриването на адекватно и взаимноизгодно сътрудничество, в пълно съответствие с тяхното национално законодателство.

Предвижда се актуализиране на съответните споразумения за сътрудничество и правни рамки в тази област, и по-специално при обмена на опит, както и при обучението на специалисти за нуждите на виетнамската ядрена енергетика – това предвижда Съвместната декларация за стратегическо партньорство и анексът към нея. Двете страни изразяват подкрепата си за по-тясно двустранно сътрудничество в енергийния сектор, включително ядрената енергия, възобновяемите и алтернативните енергийни източници и съответните технологии, се посочва в Съвместната декларация.
„Съгласихме се, че двете страни ще поддържат чести посещения на всички равнища, съгласихме се да активизират сътрудничеството в икономиката, образованието, стабилността, отбраната и т.н. съгласихме се, че, за да се повиши ефективността на инвестиционното сътрудничество, трябва да се създадат благоприятни условия за предприемачите и инвеститорите, да се проучват пазари, особено в приоритетните области за България и Виетнам като например – развитие на инфраструктура,планиране, градско развитие, опазване на околната среда, енергетика, хранително-вкусова промишленост”, това заяви президентът на Виетнам Чъонг Тан Шанг по време на съвместното си изявление с българския президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Novini.bg
1157 3

Коментари 3

Добави коментар
student

2013.10.28 | 11:09

3
ДА взимат Р.Овч да ги научи как се краде от енергетиката и дане го връщат .....

2013.10.28 | 11:09

1
айдеееее и на виетнамците ще им е*ем мам@та
@#$z!

2013.10.28 | 11:09

2
Ей и аз това си мопислих като прочетох заглавието.

Добави коментар

Водещи новини