40% от родителите подкрепят възпитателните шамари

  • 22 октомври 2013 14:49

  • 1889
  • 0
40% от родителите подкрепят възпитателните шамари
©

Повече от половината родители в България заявяват, че не биха ударили детето си, близо 40% от родителите, обаче, са склонни да използват физическо наказание, ако не се справят с поведението на децата си. Това сочат резултати от проучване на тема „Нагласи на родители и млади хора към правата на децата", проведено от асоциация „Национална мрежа за децата".

Според данните от изследването близо шест на сто от родителите у нас нямат друга алтернатива, в трудна ситуация, освен телесно наказание.

В националното проучване участие са взели както настоящи, така и бъдещи родители. Генералният директор на асоциация „Национална мрежа за децата" Георги Богданов разграничи три типа родители.

По думите му повече от половината настоящи и бъдещи родители у нас са хуманни: „Отхвърлят насилието и те са най-близо до идеите за правата на децата и до идеите за това децата да бъдат наистина знаещи и можещи, и наистина децата, които са най-близки до идеята за Конвенцията за правата на детето".

Богданов определя като „типични"онези родители, които са склонни да ударят шамар като възпитателен подход: „Това са приблизително 40% от родители, които приемат и подкрепят правата, но не изключват шамара от своята практика".

Според експерта хората с най-малък родителски опит не намират друга алтернатива за възпитание освен физическото наказание. От асоциацията настояват държавните институции и неправителственият сектор да обединят усилията, за да се въведат ефективни мерки за защита на децата от домашно насилие.

Последвайте канала на

1889 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини