БЧК рачдава храни в Плевен

  • 12 август 2011 10:33

  • 1188
  • 1
БЧК рачдава храни в Плевен
© Интернет

Стартира втори транш на програмата „Разпределяне на храни от интервенционни запаси на ЕС на социално слаби лица", съобщават от БЧК.

В област Плевен през първият транш на програмата за 2011г. са получени общо 118 387 кг храни и продукти. Ориз, лозови сърми, спагети, грис, нишесте и вафли е трябвало да получат 8 487 бенефициенти по списък.

От тях са раздадени 86 357.92 кг храни на 7 766 човека /92%/. Останалите 8% са починали и неявили се в пункта в Плевен, обобщават червенокръстците.

Право на тази помощ, както през 2010г., имат граждани, които са получили енергийна помощ
от Дирекция „Социално подпомагане" през отоплителен сезон 2010/2011г.

Промени в Наредбата за разпределяне на храни от Интервенционните запаси за социално слаби лица, внесени по инициатива на ДФЗ и МЗХ, включват в подпомагането още майки и осиновителки, които получават помощи за дете до едногодишна възраст, както и семействата на деца с увреждания.

Двете нови социални групи ще бъдат включени още на второто благотворително раздаване на хранителни продукти и ще получат едновременно полагащите им се количества продукти за първи и втори транш.

С добавените бенефициенти броят на хората, които ще получат храни от интервенционните запаси ще нарастне на 10 938.

Всяко подпомогнато лице от втори транш ще получава седем продукта - 4 кг брашно, 4 кг ориз, 1 кг спагети, 3,4 кг лозови сърми, 1 кг грис, 0.35 кг нишесте и 1 кг вафли.

В Плевен раздаването на продуктите ще се извърши от 23 до 30 август от 11,00 до 15,00 часа, в клуб „Запасни офицери", ул. „Даскал Димо" №7, бл. „Даскал Димо" /в близост до църква „Св. Параскева"/.

Продуктите се раздават персонално по предварително изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане.

Помощите ще се получават само срещу лична карта на правоимащите лица. Препоръчва се подпомогнатите лица да носят чатни или пликове, с които да пренесат пакетите.

Партньори в проекта отново са Община Плевен, Левски, Белене, Никопол, Гулянци, Долан Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Кнежа, Червен бряг, Пордим и всички 123 кметства в Плевенска област, които осигуряват логистика на програмата „Разпределяне на храни от интервенционни запаси на ЕС на социално слаби лица".

Разплащателна агенция и БЧК , които за четвърта поредна година работят по европейската програма, имат готовност и създават нужната организация за раздаването на помощите.

В плевенска област са разкрити 12 временни пункта за разпределяне на храните.

Ако в края на годината след трите транша останат налични количества, които не бъдат потърсени от правоимащите лица в периодите на раздаване, с разрешение на ДФЗ ще се предоставят на социални заведения, които се обитават от лица с нисък социален статус.

Последният трети транш ще бъде през месец ноември.

 

Последвайте канала на

1188 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2011.08.12 | 11:42

1
Първо какво значи "рачдава"? Ако господа журналята не знаят, има си програми за проверка на правописа. И второ - това май са поредните преетикетирани продукти с изтекъл срок на годност.

Добави коментар

Водещи новини