Задават се рекордно високи сметки за ток

  • 07 октомври 2013 19:06

  • 5783
  • 30
Задават се рекордно високи сметки за ток
©

Задават се рекордно високи сметки за ток през октомври. Заради рекордно ниските температури през последните дни- енергодружествата предупредиха абонатите да се готвят за много по- високи сметки за месеца, информира БТВ.

След големите януарски протести заради високите сметки за ток енергодружествата вече си взеха поука. Съгласно поговорката "Парен каша духа!" монополистите още с първите няколко рекордно студени дни за октомври започнаха да алармират как скача потреблението на домакинствата. А консумацията е прекия индикатор, че драстично ще ни скочат и сметките за този месец.

По данни на диспечерите в електроенергийният системен оператор този октомври спрямо октомври миналата година има над 15 процента увеличено потребление на ток. Такива горе долу са данните и от трите енергодружества. Ако температурата остане толкова ниска при равни други условия поне с 15% ще са по-високи сметките ни за ток.

След вчерашните 26 отрицателни температурни рекорда и тази сутрин имаше рекорди под нулата - на 5 места в страната. Разбира се, за всяко домакинство потреблението е различно и то зависи от потребността за топъл дом. А тук еднакъв аршин няма.

Енергодружествата се надяват следващите дни времето да се затопли, но още от сега предупредиха абонатите си да се готвят за по-високи сметки.

„Имаме една изключително студена първа седмица на октомври спрямо миналата година. Направихме справка в метеорологията и се оказа че ако сега през тази седмица средната температура е била 8 градуса, то през октомври миналата година тя е била 18-20 градуса на територията на ЧЕЗ. Това заедно с комбинацията и наблюденията от товарите ни ни накара да алармираме клиентите”, посочи Димчо Станев, директор в ЧЕЗ.

Затова въпреки последното понижаване на цената на тока за бита сметките ще са много по-високи. Както спрямо септември тази година, така и спрямо октомври миналата година.

Експерти не изключват, ако октомври остане толкова студен до края, домакинствата да получат рекордно високи сметки за този месец в годината. „Ще дам пример с периода, който предизвика вълненията в началото на годината. Тогава направихме внимателна статистика. Средното нарастване на сметките на нашите битови клиенти беше с приблизително 40%. Тук сме подготвили и пример и за него нарастването е с над 80 %”, обясни Станев.

И трите енергодружества в страната напомниха, че имат различни схеми за подпомагане на домакинства, които имат временни затруднения със семейния бюджет и не могат да си платят навреме инцидентно завишените сметки.

В Западна България например сметка от зимните месеци може да се разсрочи на шест равни вноски до края на пролетта.

Предупреждението да се готвим за много по-високи сметки за ток вече е налице. С достатъчно аргументи поднесени най-вежливо от енергомонополите. Така че да се избегне втора зима на невиждано недоволство срещу сметките за ток. Сега остава да изчакаме още 24 дни като основният въпрос е как ще се движат температурите. И в първите дни на ноември ще съобщим вече и конкретни числа точно с колко процента се се увеличили сметките за ток и парно.

Последвайте канала на

5783 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар

2013.10.09 | 03:58

30
много бързо си нащракахте плюсовете и минусите,платената група на волната продажна проститутка
БАЙ ШИЛЕ

2013.10.08 | 21:09

29
Аааааа, я стига глупости, още в септемврийските сметки за ел. енергия, усетихме драстичното намаление !!! Напълно спокойно спете и се топлете на воля всички гласували за БСП, гарантирам ви една социална топла зима, изпълнена със стоплящо ухание на червени рози !!!! А отностно изобилието на храни за вас бедни социалисти днес се е погрижил Хасан (един от вашите министри), така че няма за какво да мислите - яжте до насита и се топлете на воля !!!!
АТАКА-ДПС-БСП шведска тройка

2013.10.08 | 21:09

28
Недай си Боже да има температура -- 20 граудса десетина дни!Комунистите ще платят на техния електотат(ЦИГАНИ И ПЕНСИОНЕРИ),а ние БЪЛГАРИТЕ ?Е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!

2013.10.08 | 17:06

27
ТО бива бива ама вече НЕ бива ,да вървят майната си тая измет ЧЕЗ!!!
СашУ

2013.10.08 | 17:05

26
И какво се промени за близо 1 година????! Май, нищо,а? Борисов го няма сега на власт, а положението същото! Спокойно, и по-зле ще става. БСП-ДПС ще ви дръпнат шалтера и съвсем ще ви "спрат тока"! От вас се иска само да си стоите кротичко, както досега!
onq s konq

2013.10.08 | 17:05

25
Правителството на ГЕРБ било крадяло,но строеше яко и не вэемаше эаеми.Сегашните не крадяли,нищо не са построили,а вэемат эаеми.Къде е логиката и кое е верно?!
Интелигентен циганин

2013.10.08 | 15:01

24
7.5 киловата на час гори една пружина от легло, тротоарни плочи с реотани са предпочитан отоплителен уред в „Столипиново"

2013.10.08 | 15:00

23
Температурите не са толкова ниски за да има рекордно високи сметки. Поредната измама с предварително оповестяване за оправдание!

2013.10.08 | 15:00

22
Споко, овци, свиквайте иде зима при -20 ще има яко сриганиии.

2013.10.08 | 15:00

21
Гледайте!

2013.10.08 | 15:00

20
Гледайте във vbox7 филмчето ------- еб@ха ни майката на тутурутка...е тва е

Добави коментар

Водещи новини