Здравното министерство: Няма опасност от епидемии заради бежанците

  • 03 октомври 2013 15:16

  • 1281
  • 2
Здравното министерство: Няма опасност от епидемии заради бежанците
©

Няма основания да се притесняваме, че има някаква опасност от възникване на заразни заболявания, на базата на този приток от хора. Това каза д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването, на изслушване в парламента, предаде репортер на Novini.bg. На изслушването участваха още вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола и Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика.

В нашите лаборатории се правят всички изследвания за епидемии и рискове. Мерките на министерството са сходни с тези, които са взети в други лагери за временно пребиваване. На границата има медицински екипи, които извършват здравно профилактични прегледи на влизащите бежанци. Направихме запитване дали има разлика с календара на Сирия за ваксинация. Двата календара са абсолютно сходни. Взе се решение на всички деца, които нямат писмен документ, че вървят по този календар, да им бъде направена ваксина, осигурена по НЗОК, посочи д-р Бойко Пенков. Имаме езиков проблем. Необходимо е преодоляване на езиковата бариера при първоначалните прегледи. Внимателно се следи какво е хигиенното състояние на центровете. Имаше неудачи в началото, но те са вече почти отстранени, завърши Пенков.

Министър Йовчев за пореден път потвърди, че ситуацията с бежанците е много тежка. Ако тази ситуация се запази, съвсем скоро ще изпаднем в затруднение да успеем устойчиво да управляваме процесите и е възможно рисковете да нараснат. Въпросът не е свързан само с намиране на финансови средства и намиране на места. Има и други аспекти като административен капацитет, обясни Йовчев.
По думите му, ако количеството бежанци нарасне, ще нараснат и здравните рискове. Правим всичко необходимо. Националният щаб и тактическите щабове работят много по-добре от началото. Всички институции дават своя принос и се надявам, че ще успеем. Прогнозите ни са, че до края на годината е имаме над 11 000 бежанци на територията на България. Необходимите финансовите възможности ще бъдат около 30 милиона лева до края на годината, добави той. Само за септември 2377 бежанци са влезли в България. Това поражда опасност за националната сигурност. В момента подготвяме нови 1500 места за настаняване. Има недостиг на оборудване и санитарни материали. Правим всичко възможно за тяхното набиране, като активно ни помагат от БЧК, завърши Йовчев.

Заместник-министър Лазар Лазаров обяви, че всички, които са с разрешение за постоянно пребиваване, на които е предоставен статут на бежанец, всички, които се ползват с временна закрила, имат права по отношение на подпомагане, идентично с това на българските граждани. Всички тези категории лица имат право на месечни социални помощи. Определените критерии, които се прилагат за българските граждани, са леко адаптирани, по-улеснени и дават достъп на тези лица до системата на социална закрила. Те имат право и на еднократни помощи за покриване на инциндентно възникнали нужди от различен характер, обясни Лазаров. Те имат право да кандидатстват за помощ за издаване на документи за самоличност – лична карта. Всички те имат право на целеви средства за диагностика и лечение, имат право и на целеви помощи за отопление. Това са техните общи права, които са идентични с българските граждани. Лицата с увреждания имат право на интеграционни добавки и помощи във връзка с технически помощни средства, добави той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1281 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
уат да фак

2013.10.04 | 20:36

2
още едно гето....
KOCTA

2013.10.03 | 20:28

1
men me e strah tezi hora da nese zarazqt ot nas balgarite

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини