България няма да затваря границата, ЕС ще проверява дали има нужда от помощ

  • 24 септември 2013 10:27

  • 1605
  • 4
България няма да затваря границата, ЕС ще проверява дали има нужда от помощ
©

Само ден след като военният министър Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен допусна, че границата с Турция може да бъде затворена, премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 обяви, че подобна мярка няма да реши проблемите с бежанците, които са хуманитарни, пише "Медиапул".

"Обсъждали сме го като варианти, но неколкократно съм заявявал, че затварянето на границите не решава проблема, тъй като той в този си вид е хуманитарен преди всичко. И сега границите добре се охраняват и бежанците биват залавяни на границите, преди да се отправят към бежанските центрове", заяви Орешарски и добави, че страната ни би взела решение в тази посока при драматично нарастване на броя на бежанците, което на този етап не се очаква.

На този фон засиленият поток към България продължава, като само за последните три дни на границата с Турция са заловени близо 370 души.

Вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола коментира в понеделник, че вече ни "светва червената лампа, че сме много близо до следващата граница, която наистина може да доведе до това да се повишат рисковете", но колегата му, външният министър Кристиан Вигенин, призова да не се създава страх в българите и успокои, че "държавата е в състояние да управлява този процес".

Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 коментира, че България все още не е поискала финансова помощ от ЕС за справяне с бежанския поток от Сирия, но се готви да го направи. По думите му към момента не са необходими "кой знае колко пари".

Вече сме поискали техническа помощ, а това е първото условие, а по отношение на финансовата подкрепа ще конкретизираме по-нататък, добави Орешарски. Той коментира още, че е възможно да потрябват още пари от бюджета за бежанците.

Според оценките на правителството месечната издръжка на бежанците в България струвала около 10 млн. лева на държавата. Страната ни очаква до 10 000 души до края на годината.

Премиерът коментира още, че рисковете за националната сигурност идват от опасността от прекалено голям брой бежанци, който ще затрудни страната във всяко едно отношение и от навлизането на радикализирани елементи.

Стремим се чрез службите ни, които активно работят и в бежанските центрове, да идентифицираме всички сирийски граждани, така че да не допуснем такъв тип рискове, каза Орешарски.

По-късно Орешарски коментира още, че по "моя информация бежанците в Турция са няколко стотици хиляди, на този фон, че отделни граждани минават през нашата граница е напълно нормално".

По официални данни бежанците в Турция вече са над 500 000 души.

Премиерът припомни, че вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола в петък е бил в Турция и от турска страна са били поети конкретни обещания за по-сериозен контрол на тяхната северна граница.

Самият Йовчев съобщи, че експерти от Европейската комисия ще посетят България в началото на октомври и ще се произнесат дали страната ни има нужда от помощ.

Може да се кандидатства само тогава, когато е налице извънредна ситуация.

Финансова помощ ще се търси по линия на Европейския бежански фонд и Европейския фонд "Външни граници". По Европейския бежански фонд сумата, която остава да бъде разпределена до края на годината, възлиза на около 4 млн. евро за всички държави, а по Европейския фонд "Външни граници" – на приблизително 9 млн. лева отново за всички държави.

Йовчев съобщи още, че вече намерени са допълнителни места за настаняването на бежанци, които ще бъдат въведени в експлоатация в рамките на една седмица.

"Вече ни светва червената лампа, че сме много близо до следващата граница, която наистина може да доведе до това да се повишат рисковете. Оценяваме ситуацията като тежка от гледна точка както на възникване на хуманитарни проблеми, така също и от гледна точка на сигурността”, каза още Йовчев.

Външният министър Кристиан Вигенин от своя страна посочи, че МВнР е предприело съответните стъпки да подготви искане за финансиране, както и евентуално поемане на бежанци в други страни-членки на ЕС.

Очакваме и финансова и експертна помощ от няколко международни организации, каза Вигенин пред БНР.

Той призова да не се създава излишен страх в българските граждани и подчерта, че държавата е в състояние да управлява този процес.

"Това, което се случва по границите ни, няма да засегне функционирането на държавата и сигурността на гражданите", заяви външният министър.

Бежанците в България вече са повече от 4000.

Бан Ки-мун определи от своя страна случващото се в Сирия като трагедия. От ООН съобщиха, че по време на срещата ръководителят на Световната организация е изразил своята признателност за щедростта на България към сирийските кандидати за убежище.

Хуманитарната криза е огромна, броят на бежанците достига пет милиона души, а на вътрешно разселените лица - два милиона души, каза Бан по време на разговора.

Той каза, че ООН ще работи заедно с Организацията за забрана на химическото оръжие за поставяне под контрол и унищожаване на запасите от химическо оръжие в арабската държава.

Бан Ки-мун изрази своята подкрепа за търсенето на политическо решение на сирийската криза. Предстои Изпълнителният съвет на Организацията за забрана на химическото оръжие да утвърди плана "Кери-Лавров", след което се очаква резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ и Русия постигнаха съгласие за конфискуване и унищожаване на химическите оръжия на Сирия, като президентът Башар Асад обяви, че това ще отнеме поне една година и ще струва един милиард долара. Очаква се Русия и Китай да блокират по-остра резолюция за режима.

Бан Ки-мун заяви още, че за пръв път след близо 30 години България ще поеме председателството време на срещата. на Комитета по права на човека и социални въпроси.

Междувременно от МВР съобщиха, че от 6.00 часа на 20 септември до 6.00 часа на 23 септември са установени общо 368 лица, преминали нелегално турско-българската граница, от които 226 са сирийски граждани.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 2230 лица. Капацитетът е надхвърлен със 302 места.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване. Със съдействието на Българския Червен кръст е активен кратък номер 1466 на трите мобилни оператори,като с един sms всеки може да дари 1 лев. Активирано е и онлайн дарение на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Очаква се съвместен кризисен екип на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и Българския Червен кръст, ръководен от координатора по бедствията на Зона Европа Алберто Монгуци, да посети центровете за временно настаняване на бежанци в София, Хасково и Ямбол.

От БЧК съобщиха, че целта на съвместната мисия е да се направи реална оценка на хуманитарните нужди на бежанците в България. На базата на последващ доклад Българският Червен кръст ще поиска помощ от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Женева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1605 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
БОЗДУГАН

2015.09.05 | 13:35

4
ИДИОТИ ! Слушайте СИДЕРОВ ! Запечатайте границата и неутралитет ! Утре ще е късно !!!
nayna

2015.09.05 | 13:35

3
nikoga SMS.Hranete si gi vie predateli i unistogiteli na BULGARIQ i HRISTIQNSKITE CENNOSTI.OSTAVKA GADNA PODLOGO.

2015.09.05 | 13:35

2
Скапани продажни политици! С политиката си провеждате геноцид и ликвидирате българите, а развивате чужди етноси! Престъпници, искате да ликвидирате България!
васил левски

2015.09.05 | 13:25

1
заобгради си домьт- запази си челята не обрьштаи внимание на вьншна полетика-само и само така ште се спасиш.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини