Спират аналоговата телевизия

  • 30 септември 2013 07:11

  • 1336
  • 1
Спират аналоговата телевизия
© Getty Images/Guliver

Само цифрова телевизия ще се гледа от днес в цялата страна. Аналоговите телевизионни предаватели ще бъдат изключени. Това се прави в съответствие с актуализирания План за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване в страната.

Официалното скъсване с наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване ще е днес от 11,30 часа в сградата на телевизионната кула на бул. „П. К. Яворов“. На събитието ще присъстват зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров, изпълнителните директори на „НУРТС България“ Свилен Попов и Емил Атанасов, представители на органа по цифрова телевизия, СЕМ и КРС.

Със спирането на ефирния аналогов сигнал ще бъде предоставена възможност за достъп до повече телевизионни програми и с по-добро качество.

Покритието на цифровия сигнал ще обхване 95% от територията на България. Ще се търсят възможности и за покритие на останалите населени места. Министерството на транспорта ще прави анализ на териториите, които ще останат без покритие, и ще бъдат разработени мерки за решаването на проблема. Кои от тях точно да се предприемат ще решава правителството.

До 30 октомври ще се раздават ваучерите за безплатни декодери. С документа социално слабите могат да вземат сет топ бокс устройството до края на ноември. Болшинството от 210-те хиляди бедни, които имат право на ваучери, вече са се сдобили с декодиращи устройства.

Цифровият ефирен сигнал стартира на 1 март и до днес се излъчваше едновременно с аналоговия. Информация за цифровизацията може да се получи на телефон 0700 123 44 и на сайта www.cifrovizacia.bg

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1336 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
рени

2013.09.30 | 15:42

1
телевизорът ми е стар модел и нямам кабелна телевизия------------приемах аналоговия сигнал съз стайна антена------------------сега декодер ще ми свърши ли работа за цифровата телевизия

Добави коментар

Водещи новини