БЧК: Ситуацията с бежанците е много динамична

  • 27 септември 2013 13:45

  • 1804
  • 3
БЧК: Ситуацията с бежанците е много динамична
©

Към момента в страната се намират 4708 сирийски бежанци. Ситуацията е много динамична и се променя ежедневно.

Това обяви председателят на БЧК Христо Григоров, предаде репортер на Novini.bg. Особено тежко е положението с децата. Те ходят боси, нямат почти никакви дрехи и сред тях има доста болни, каза още Григоров. От организацията разкриха през какви стъпки преминава всеки един бежанец. След като влезе на българска територия бежанецът е задържан за 24 часа от гранична полиция. Следва изпращане в разпределителния център на МВР в Елхово, където трябва да се подаде молба за закрила. Ако това не се случи, хората стават нередовни имигранти. При подадена молба, бежанците се транспортират до транзитен център и после в регистрационно-приемателен център, където се оформят окончателно документите за бежански статут, обясниха от БЧК.

БЧК реши да отблокира всичко, което е нужно за помощ на 1000 души, от своите резрви. Предоставяме и всичко нужно за помощ на 200 деца. Искаме тези хора да разберат, че не са сами, и освен държавните институции, тези хора имат подкрепата и от българското общество, каза още Григоров. До запълването на капацитета на приемането ни за бежанци има още 200 души. По банковата сметка, в момента имаме събрани около 5600 лева. Събираме пари и чрез СМС кампания, обясни Григоров.

На пресконференцията участие взе и Алберто Монгуци, координатор по бедствията на Зона Европа на МФЧК. Той заяви: „Нашето представителство тук, и ние, правим тези действия заради ситуцията в Сирия. Ситуацията в Сирия влияе не само в България, а и във всички съседни страни. Прекарахме два дни в оценка на терен, и определихме най-големите нужди. Тук сме, за да подкрепим БЧК в изготвянето на техния план за помощ на бежанците”, каза Монгуци. Той добави, че през тази една седмица е забелязал, че е много добро взаимодействие между институциите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1804 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Лош материал

2013.09.29 | 11:44

3
В БГ си имаме за 100г. - 5 войни, но сме си стояли тук, били сме се и сме умирали, а не сме бягали като мишки, човек който го е страх да умре в името на свободата и родината си - е това му се вика лош материал.

2013.09.29 | 11:44

2
Днеска само дето не ми скочиха на бой двама араби до Нов Български. Тази година как ще ходя на лекции?

2013.09.29 | 11:44

1
ДА МРЪТ МРЪСНИТЕ ИСЛЯМИСТИ! ВЕЧЕ ШИБАНИЯТ ИМ АРАБСКИ Е МАЙЧИН В БЪЛГАРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини