Бежанските лагери у нас се "пукат по шевовете"

  • 03 септември 2013 12:35

  • 2491
  • 0
Бежанските лагери у нас се "пукат по шевовете"
©

През периода 2009-2012 година Българският червен кръст е подпомогнал близо 4500 бежанци.

В момента у нас има над 3000 бежанци - в пет лагера, които са препълнени. Това съобщи шефът на БЧК Христо Григоров пред „Фокус”. По думите му страната ни разполага с три действащи лагера за бежанци към Държавната агенция за бежанците – в село Баня, в София и в село Пъстрогор, а два други лагера са към дирекция „Миграция” на МВР - в Бусманци и в Любимец. И петте лагера са на пределите на възможностите си, посочи още Христо Григоров и допълни, че трябва да се търсят други възможности за настаняване на бежанците, чийто брой нараства.

"Два милиона сирийци са напуснали собствената си страна, от тях 500 хиляди са настанени в Турция, което показва, че проблемът не е само хуманитарен, а и финансов, защото издръжката на такъв голям брой бежанци струва милиони. Затова и международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец излезе с апел за набиране на средства за подпомагане на Турция", обясни още Григоров.

По думите му, ако такъв голям поток от бежанци тръгне към България, е логично страната ни да потърси помощ от международните институции. "При наличие на голяма бежанска вълна трябва да се включат и общините. В страната много казарми, училища, чиито сгради не се използват, могат да бъдат ремонтирани и да поемат част от бежанците. Идва зима и палатковите лагери не са най-доброто. Освен това изграждането на един палатков лагер е по-скъпо от ремонта на едно училище, в което могат да се настанят 300-400 души", смята Григоров.

БЧК е в непрекъсната връзка с МВР и прави всичко възможно да подпомогне държавата в началния етап, когато започва прилива на бежанците, посочи председателят на организацията.

Преди ден властите у нас потвърдиха, че до края на годината в България може да пристигнат до 10 000 бежанци от Сирия. За настаняването им ще са необходими около 10 млн. лева, поради което страната ни ще потърси помощ от ЕС. Правителството вече разпореди оглед на изоставени държавни сгради, които евентуално могат да бъдат подготвени за бежански центрове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини