Психолози ще подготвят кандидатите за работа за срещата с бъдещия шеф

  • 25 септември 2013 07:26

  • 811
  • 0
Психолози ще подготвят кандидатите за работа за срещата с бъдещия шеф
©

Младите и трайно безработните ще правят сухи тренировки за интервю за работа заедно с психолози в бюрата по труда. Целта е търсещите препитание да добият увереност за първата среща с бъдещия си началник, пише в. Монитор.

„Разиграваното интервю може да бъде записвано на видео. Така безработните ще анализират какво първо впечатление правят”, обясни психологът от столичното бюро по труда „Изток” Камелия Николова. Тя е една от 28-те психолози, които от началото на месеца работят в бюрата по труда в цялата страна. До няколко седмици ще бъдат назначени още 7 специалисти. Психолозите ще мотивират безработните да започнат работа обясни шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

В областните градове ще бъдат наети и 10 „мениджъри на случаи”. Те ще работят с хора, които по-трудно могат да се реализират на пазара на труда. Един от първите случай, с които експертите се сблъскали, бил на млада жена с 5 езика, която 2 години не можела да си намери работа, защото се грижела за болен роднина. „Свързахме се със социалните, които да осигурят асистент за болния й роднина. Жената ще работи с психолог, за да повиши самооценката си”, обясни мениджърът по случая Людмила Лилова. Психолозите и мениджърите са назначени по програма „Активиране на неактивни лица” и самите те са били безработни. Те ще получават по 450 лв. месечно по линия на Националния план за действие по заетостта. Работата им ще продължи и следващата година. „Ако минималната заплата се увеличи, ще се борим за вдигане на заплатите на психолозите и мениджър случаите”, заяви шефката на дирекция „Политика на пазара на труда” към социалното министерство Елка Димитрова.

От догодина държавата трябва да намира работа на младежите до 4 месеца след като са завършили. Служителите на Агенцията по заетостта ще агитират чрез имейли младежите да се регистрират в бюрата по труда. След това експертите ще им търсят работа или квалификационен курс. По данни на социалното министерство около 30 000 българи до 24 г. са без препитание.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
811 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини