Патриарх Неофит отива в Истанбул

  • 13 септември 2013 14:49

  • 1728
  • 0
Патриарх Неофит отива в Истанбул
© Булфото

Патриархът на Българската православна църква Неофит ще бъде на официално мирно посещение във Вселенската патриаршия в Истанбул от 20 до 23 септември. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" на БПЦ.

По време на посещението си патриарх Неофит ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей Първи. В срещата ще участват членовете на българската църковна делегация и представители на Българския екзархийски вакъф. Ще бъдат обсъдени теми, свързани с всеправославното единство, с подготовката за свикването на Великия събор на православната църква и за братските взаимоотношения между двете поместни православни църкви.

Двамата патриарси заедно ще отслужат Съборна света литургия в патриаршеския катедрален храм "Св.Георгий Победоносец". Патриарх Неофит ще посети и сградата на Българската екзархия и ще се срещне с православната българска общност. Българският патриарх ще посети също и Богословска школа в патриаршеския манастир "Св.Троица" на остров Халки - Принцовия архипелаг, ще има и среща с българския консул в Истанбул.

По време на първото си мирно посещение патриарх Неофит ще бъде придружен от църковна делегация, която включва митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Доростолският митрополит Амвросий; Стобийският епископ Наум - главен секретар на Светия Синод; Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарха; архимандрит Дионисий - началник на отдел "Богослужебен" при Светия синод и други официални лица.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1728 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини