150 млн. евро за завода за боклука в София зависят от решението на ВАС

  • 12 септември 2013 10:46

  • 3148
  • 8
150 млн. евро за завода за боклука в София зависят от решението на ВАС
©

На 18 септември Върховният административен съд предстои да вземе съдбоносно решение за съдбата на завода за столичния боклук. Делото беше образувано след опорочения конкурс проведен от Столична община, на който на първо място беше класирана гръцката „Актор“.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова, в чийто ресор е управлението на европейските фондове вече загатна, че завода за боклука на София виси "на косъм" и най-вероятно ще загубим 150-те млн. евро от Брюксел. Столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска днес за първи път коментира лаконично въпроса, че решението е в ръцете на ВАС.

Кметът на столицата Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска заяви, че процедурите по изграждането на завода за отпадъци в София са в график. Според нея не би трябвало да се говори за внушения за загуба на средства в този момент и да се изпращат такива знаци към Европейската комисия и към Брюксел. Само за 12 месеца на площадката за завода вече има построени две инсталации от първия етап на завода, които са били оценени положително от представители на Европейската комисия, посочи кметът. Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска подчерта, че е обезпокоена от изказване на вицепремиера Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова, в която тя отбеляза, че най-вероятно ще бъдат загубени средства за изграждането на завода заради обжалване на процедура. „Не бива министърът, който отговаря за колкото се може повече ефективно усвоени средства, да внушава, че такива средства за важен проект не само за София, но и за България, ще бъдат изпуснати”, коментира столичният кмет.

„Не искам да мисля, че г-жа Златанова като министър на правосъдието знае предварително решението на съда, което се очаква от всички”, отбеляза Фандъкова. Решението на Върховния административен съд (ВАС) се очаква да бъде обявено на 18 септември. „Каквото и да е решението на съда, това не означава загуба на парите, защото съдът ще решава единствено дали процедурата за избор на изпълнител трябва да бъде върната”, обясни тя.

Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска подчерта, че отпуснатите пари за изграждането на завода ще бъдат загубени само ако не бъдат разплатени до края на 2015 година.

Столичният кмет напомни, че само за 12 месеца на площадката за завода вече има построени две инсталации от първия етап на завода, които са били оценени положително от представители на Европейската комисия.

Испанската компания „Валориса“ вече сезира Европейската комисия заради опорочения конкурс за строеж на завод за боклук в София. Сигналът е подписан от председателя на борда на директорите на компанията Фернандо Сейнц и е адресиран до зам.-председателя на ЕК Йоханес Хан и секретаря на ЕК Катрин Дей. „Валориса" участва в консорциума „ВСМ – СПХ“, който подаде оферта, която е по-ниска с 50 млн. лв. от класираната на първо място от Столична община гръцка "Актор". По-късно стана ясно, че гръцката фирма е използвала фалшива референция, за да спечели търга за строеж на завода за боклук в София.

При добавянето на техническите предложения към финансовите, "Валориса" и консорциумът „ВСМ - СПХ“ получава най-добра оценка. След разглеждането на икономическите предложения на участниците при закрити врата от страна на Комисията по оценка на 26 април 2013 г. Софийска община изрази своето решение, подписано от кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, в което бяха обявени окончателните резултати с класиран на първо място "Актор", пише в сигнала Сейнц. Ако гръцката компания получи правото за изграждане на завода, чиято цена е по-висока от определения за проекта бюджет с близо 14 млн. лв , проектът ще бъде по-скъп, което ще се отрази негативно върху ОП „Околна среда“ за 2007-2013 г., съфинасиран от Европейския фонд за развитите на регионите и Кохезионния фонд, предупреждава Сейнц. Той настоява ЕК да се намеси въз основа на контролните функции за използването на фондовете.

Предвид жалбата, която е подадена в ЕК, без значение какво ще бъде решението на ВАС, със сигурност цялата процедура ще бъде подложена на детайлна проверка от проверяващите органи на ЕК. В случай че ЕК установи, че процедурата е проведена в разрез с нормите и пазарната конкуренция, на Възложителя ще бъде наложена финансова корекция, която може да достигне и 100% от стойността на проекта. Напомняме, че след отваряне на ценовите оферти, Възложителят остави до финално класиране двете най-скъпи оферти, които надвишават бюджета на проекта.

Novini.bg потърси мнението и на ресорния заместник на Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска Мария Бояджийска, но тя отказа да отговори на въпросите ни. Ще продължим да питаме дали общината разполага със средства, за да успее сама да завърши проекта и какъв е свободния капацитет на депото в Суходол. Въпросът къде ще се депонира отпадъка на София, след като се запълни депото в Суходол също остана без отговор. Сега всичко зависи от решението на ВАС.

Последвайте канала на

Novini.bg
3148 8

Коментари 8

Добави коментар
А така !

2013.09.13 | 06:51

8
И защо още го чакаме завода ? Защото не могат да се разберат за парите "под масата" ! Кой управлява общината вече над 10 г. ? ГЕРБ и Фандъкова, разбирай ББ ! Закъде са предвидени тези 14 млн. повече ?? За нечия партийна каса. Коя ли ?? Ей, че лоша министърка :)))
venzelei

2013.09.12 | 23:54

7
Браво на кметицата ! Да ви имам министъра , ЕКСперт .

2013.09.12 | 23:54

6
Браво ама завод няма! Боклука да го карат при шефа и в Банкя на кортовете!
o&k

2013.09.12 | 23:21

5
Най-малко пък от НАС:)
Аз

2013.09.12 | 23:21

4
А решението на ВАС от кого зависи?

2013.09.12 | 23:21

3
Тоя завод го чакаме още от Софиянски.
Радо

2013.09.12 | 23:21

2
По вероятно е да се построи завод за боклук на Марс от колкото във България. Просто всеки замотава нещата докато се разберат кой колко да вземе от комисионните!

2013.09.12 | 23:20

1
Общо взето този завод наистина е проект още отн Софиянски, но в крайна сметка последните няколко години се заговори малко по-конкретно и детайлно, с параметри, предложения, анализи и макар начални стъпки в реализиранетоан тази идея... крайно време ще е да го дадат на испанската компания,първо защото цената, кяото искат е по-целесъобразна и второ, защото ще го направят по-качествено... Иначе ''усвояваме'' пари за подобен завод, изграждане на други депа, както и за рециклиране на отпадъци от не знам колко години... Да го резлизират този проект най-накрая!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини