Зелените: Мит е, че добивът на шистов газ води до енергийна независимост

  • 09 август 2011 09:40

  • 1922
  • 5
Зелените:  Мит е, че добивът на шистов газ води до енергийна независимост
© Интернет

ПП Зелените разпространи позицията си по повод намеренията за проучвания и добив на шистов газ на територията на Р. България:

Добивът на шистов газ води до нарушения във всички компоненти на околната среда – вода, почви, въздух, биоразнообразие – и може да унищожи цели райони като житницата на България – Добруджа, при замърсяване на най-големия водоносен хоризонт у нас, който се използва за водоснабдяване и напояване.

В момент, когато в редица страни по света се отказват или забраняват добива на шистов газ, осъзнавайки високия риск от непоправими щети, както и високата цена на метода, България върви в обратна посока. Много градове и даже цели региони в САЩ се отказват или вече са забранили добива на шистов газ, след като мощното развитие на този сектор е довело и до множество инциденти там. Франция наскоро забрани добива на шистов газ чрез метода “хидравлично разбиване” (hydraulic fracturing). Англия временно спря работата по този метод, след като той причини слаби земетресения в районите на сондажите.

Издаденото разрешение на правителството пренебрегва демократичните и законови процедури. Особено драстични нарушения са неизвършването на екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000, незапознаването на населението с рисковете и последствията и непровеждането на задължителното за такива проекти обществено обсъждане, което се явява продължение на дейността и на предходните правителства. Поради тези закононарушения Зелените внесохме жалба до Върховния административен съд на 5-ти юли с искане за обявяване за нищожно решението на Министерски съвет от 16-ти юни, с което се дава разрешение за проучване в „Блок 1 Нови пазар”, намиращ се на територията на областите Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна.

Мит е извинението на правителството, че добивът на шистов газ води до енергийна независимост
на страната. Напротив, такъв добив представлява двойна зависимост и проблем в енергийните доставки за страната, придружен от последиците и рисковете, съпътстващи проучването и добива. Не можем дори да си мислим за енергийна независимост, когато условията са, че чужда компания сама ще решава какво да прави с добития материал, още повече, че той не може да има точен и предвидим капацитет.

Да ни се обяснява как щял да ни осигури енергийна независимост многократно по-скъп добивен метод, с огромни рискове за околната среда и водата, за който няма подготвени специалисти не само у нас, а и в Европа, при това с договор за реализация с фирма, вече неколкократно осъдена за щети, върху околната среда точно с този метод, е повече от несериозно. Печално известните договори с подобни фирми в ущърб на националните ни интереси са вече добре познати и до сега са довеждали единствено до увеличаване на зависимостта ни.

Добивът на шистов газ не води в никаква степен до реализиране на целите и политиките за нисковъглеродна икономика и не представлява практически напредък в действията за справяне с климатичните промени. Много по-адекватни решения за България, водещи до реална независимост и нови работни места могат да бъдат проектите и дейностите за изграждане на малки децентрализирани био-метан станции от земеделските стопанства, животновъдните ферми и остатъчната биомаса от градската среда, които, ако бъдат изградени мрежово, могат да задоволяват немалка част от националните нужди от природен газ.

Енергийната независимост на България не може да се основава на мръсна енергетика от изкопаеми горива. Бъдещето на България е в енергийната ефективност и развитието широка мрежа от малки инсталации ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), водещо ни до реална независимост от големите енергийни монополи, без значение от тяхната националност.

Настояваме Правителството да преустанови и забрани с изрично решение дейностите на територията на България за проучване и добив на шистов газ поради несъвместимостта им с целите за развитие на нисковъглеродна енергетика и реалната заплаха, която представляват подобни дейности за здравето на населението, водните ресурси, почвата и околната среда като цяло.

Последвайте канала на

1922 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.09.04 | 23:08

5
Алоооооооо, зелените, ама много сте се "зачервили" бе. За АЕЦовете и руските петроло и газо-проводи мълчите като риби, а за българския газ подскачате като подпалени Дай да видим дали въобще го има този газ и като му дойде времето, тогава да коментираме как ще се добива, ако въобще има какво да се добива.
Стоян Йотов, съпредседател на партия "Зелените"

2014.09.04 | 23:07

4
Съжалявам, но мнението Ви е напълно неадекватно. За АЕЦовете и руските петролопроводи и газопроводи сме се произнасяли многократно - както пред медии, така и пред парламентарни комисии и различни форуми - и мнението ни е абсолютно срещу тяхното изграждане и експлоатация. Но Вие очевидно не следите изявленията ни - препоръчвам ви да го правите възможно по-често, за да не се изказвате неподготвен/а. Газът, който наричате български, е предвидено да стане американски, и това е истинската гнусна страна на тази сделка. А дали въобще го има, тук сте прав/а - много е вероятно да се окаже, че или изобщо го няма, или е в пъти по-малко от очакваното, но пробните сондажи вече ще са нанесли достатъчно вреда на подпочвените водни хоризонти, независимо дали донесат резултат. И това е още една основателна причина изобщо да не им се дава ход. Благодаря Ви за вниманието.

2011.10.26 | 02:26

2
Алооооо, умника! Ходи отглеждай гербери, току виж градинарството повече ти се отдава. Покажи ми 1 статия, където атомната енергия да не е наречена "най-екологична"?! За петролопроводапоне е назначена оценка на въздействието й, за разлика от "Шеврон". Ама какво друго мога да очаквам, това си е чист български манталитет - плюй и пикай, без да си се запознал дори повърхностно с въпроса.
Гого

2013.11.27 | 21:22

3
На мишока от No. 1 Алооооо мнооо си тъп Саше Пазете природата бе имате деца и внуци те има да си патят от нашата безотговорност. Сега някой ще се уяде с много милиони евро а на Българската природа майната й... За съжаление цял един народ неможе да проумее елементарното разделното изхвърляне. Кво му дреме там за някакъв си газ дето щял да отрови Добруджа
anonimen

2011.09.29 | 08:01

1
Nikoi ne si zadava vaprosa,kakvo ste stane s naschite vodni resursi,BG e edna od vodestite v tova,a i piteinata voda ste namalja v badeste ,kakto i petrola.Dano sam angajiral vnimanieto,tezi vodi,koito imame v momenta ,kato bogatstvo,ste badat zamarseni,ako vaobste ne izscheznat,mislja ,che nie sme malka po teritoria darjava,kojato ne moje da si pozvoli tova,.T.E.,po dobre da iznasjame 300 godini,piteina voda,odkolkoto da se nadjavame,che ste ni dokara nekoja kompania GAZ,i STE SI VNASJAME VODA,ZA PIENE.DANO IMAT ZDRAV RAZUM,TEZI KOITO NI UPRAVLJAVAT,,,,,,DO SEGA SAM IM VJARVAL,AKO I TE ,KATO PREDISNITE ZABOGATJAVAT,NA GARBA NA OBIKNOVENNIA,CHOVECHEC,BI BILO STRASCHNO

Добави коментар

Водещи новини