Всеки трети търг за обществени поръчки е нагласен

  • 22 август 2013 06:45

  • 1756
  • 5
Всеки трети търг за обществени поръчки е нагласен
©

До 40% от проверените обществени поръчки от началото на годината се оказват нагласени, сочат данни на проверяващите органи. Най-фрапиращи са резултатите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която открила, че без конкурс са изхарчени 100 млн. лева. Нарушения има общо при 39,9% от проверените случаи, пише "Труд".

Сред най-рисковите обекти са болници и енергийните компании. Преди АДФИ да стигне до поръчките те би трябвало да минават през предварителен контрол. Такъв осъществява Агенцията по обществените поръчки, която обаче смогва да провери 9% от обявените конкурси. От тях почти 20% са с нарушения. Недоволните от процедурите процедури фирми пък се жалват в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя е открила, че 35% от проверените през 2013 г. поръчки са нагласени. Финтирането на закона най-често става чрез въвеждане на тежки условия за участие, фаворизиране на определени фирми и неясни критерии за оценка.

Държавните пари продължават масово да се харчат с нагласени конкурси. Това показват направените от началото на годината до 20 август проверки от КЗК по жалбите, внесени в нея.

От началото на годината в антимонополния орган са внесени общо 1161 жалби по различни търгове за обществени поръчки. От антимонополния орган са се произнесли по половината от тези случаи, което е било основание поръчките да бъдат върнати в начален етап.

Най-честите нарушители са общините, но и централната власт не е изключение, сочи подборка от примери за нагласени търгове.

Последвайте канала на

1756 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.08.22 | 14:55

5
69 ДНИ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ИМА НЕ САМО В СТОЛИЦАТА, а и в десетки градове в България, но никоя БГ-медия не ги отразява; От началото на протестите в редица големи градове в цяла Европа, САЩ, Канада, Скандинавските страни, Австралия нашите сънародници организират всяка събота и неделя протести против кабинета на Орешарски и управлението на БСП,ДПС,Атака, но медиите в Бг също не ги отразяват. Умишлено се създава впечателние че протестите са само в София.
ааа

2013.08.22 | 09:52

4
Всеки трети търг за обществена поръчка е нагласен И така от 20 и кусур години. Само ЗАКОНИТЕ НА ХАН КРУМ - кратки, ясни, лесни за изпълнение. БОГАТА ДЪРЖАВА - БЕДЕН НАРОД.
J

2013.08.22 | 09:51

3
Добре че ни казахте...., ние не го знаехме! Корупцията е навсякаде, особенно по високите етажи.

2013.08.22 | 09:34

2
hahah dobar den a ostanalite 60% nqma da gi komentirame che shte stane mnogo neudobna cifrata, vsicki drujno shte se napravim na ludi i shte si zatraem
ами

2013.08.22 | 09:34

1
Политиката всъщност е бизнес. Малко непочтен, но много доходоносен. И начините по които се правят пари в политиката са отклонаването на държавни пари (нашите данъци, такси и глоби) към частните джобове на висшите политици. Все повечи хора разбират, че това е личният мотив на всеки тръгнал да се занимава с политика и все по-малко хора смятат (но все още има такива), че политиците се борят да вземат власта за да оправят нашия живот :)

Добави коментар

Водещи новини