Такса "смет" в София в зависимост от сметките за ток и вода

  • 05 август 2011 09:21

  • 1472
  • 2
Такса "смет" в София в зависимост от сметките за ток и вода
© Булфото

Такса “смет” в София да се намали и да се плаща за услугата чистене, а не таксата да е под формата на данък, както е сега.

Размерът й пък да се изчислява на база потреблението на ток и вода от домакинствата. Това предлага кандидатът за кмет на столицата от “Атака” Николай ПехливановНиколай Пехливанов Николай Янков Пехливанов е роден на 05 март 1972 година в град Бургас. Той по професия е инженер.. Според него потреблението е реален, макар и не универсален индикатор за социалното равнище и таксата ще е по-справедлива, пише "Труд".

Пехливанов и екипът му са изчислили, че в последните 4 г. общината събира от такса смет около 50 млн. лв. повече, отколкото харчи за чистота. През същия период и разходитеза сметосъбиране и управление на отпадъците са скочили с 50%. А от кметството твърдят, че в София се генерира по-малко боклук заради кризата. “Питам се кога лъжат”, каза кандидатът. Според данните харчът за чистене на глава от населението в София е 92 лв. годишно, в Пловдив - 63 лв., а в Стара Загора - 48 лв. Но София остава най-мръсна.

Недоброто качество на сметосъбирането пък се дължи на монопол - 7-те района на София са дадени на концесионери. Пехливанов предлага да се създаде конкуренция, като се възстанови общинската фирма за чистота и всяка сграда да може да сключи отделен договор за сметосъбиране. Той предупреди, че в София ще има нова криза за боклука и ако до 1 ноември няма одобрен проект от ЕС за строеж на завод с европейски средства, общината трябва да започне да строи със свои пари.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1472 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хм?

2011.08.05 | 14:00

2
"сетките за ток и вода" поне заглавието оправи пп. поне= барем ;)

2011.08.05 | 14:00

1
Звучи добре, аз няма да избера мутренска компания да ми извозва боклука, та ако ще да е наполовина по-евтино..

Добави коментар

Водещи новини