НАП била гъвкава

  • 05 август 2011 08:43

  • 1076
  • 0
НАП била гъвкава
©

Над 2, 626 млн. лв. невнесени в срок данъци и осигуровки са успели да съберат за държавния бюджет през първото полугодие публичните изпълнители за принудително изпълнение на задълженията в Офиса на НАП в Русе.

Това е постигнато без да се прибягва до продажби на производствено оборудване или други материални активи на фирмите, с което непреодолимо да се възпрепятства тяхната дейност и дори съществуване.

Резултатите са дошли след конструктивни усилия съвместно с длъжниците да се използват гъвкави форми за реализиране на държавните вземания. Русенските публични изпълнители са издали 915 постановления за обезпечителни мерки – най-много сред колегите си в Североизточна България. В следствие на диалог с длъжниците по-късно 432 от тях са били отменени. Най-много са и издадените разпореждания за прекратяване на принудително производство – 2065, от които 1949 поради плащане на задължението.

Най-често за принудително изпълнение на задълженията русенските публичните изпълнители използват налагането на запори – за полугодието са издали 1224 съобщения за това. Традиционно по-голямата част е запорирането на банкови сметки, но напоследък активно се използват и т.нар. взимания от трети лица. По същество това е събиране от приходните служители на сумата, която дадена фирма дължи на държавата, но е в затруднение да го направи от друга фирма или институция, която пък има да дава пари на първата фирма и е платежоспособна.

Такова преоформяне на източника на плащане намалява междуфирмената задлъжнялост, като привидно принудителният елемент от страна на публичните изпълнители всъщност гарантира и ускорява разплащането на дългове между двете фирми, чието уреждане по-друг начин може да продължи доста време и дори да не се осъществи.

В подобна схема се използва и Агенция „Митници”, когато тя има да възстановява акцизи на фирма, която не е платила фискалните си задължения. Подобрената комуникация между двете държавни администрации, позволява своевременно да се откриват такива некоректни платци към бюджета и бързо да се налагат запори върху техните вземания. Това е изключително ефективно при задлъжнели фирми, които работят на ишлеме и за да си доставят материали от чужбина внасят в Митницата акцизни задължения, които след износ на готова продукция трябва да им се възстановят.

Публичните изпълнители в Офиса на НАП в Русе реализират ¼ от събраните в Североизточна България чрез принудително изпълнение просрочени дългове към данъчно-осигурителната система. Голяма част от тях са опитни служители от бившата Агенция за държавни взимания и сливането на двете структури доказа ефективността си за подобрява събирането на бюджетните приходи.

Последвайте канала на

1076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини