Трима служители от "Вътрешна сигурност" издали Цветан Цветанов

  • 01 август 2013 07:14

  • 3077
  • 3
Трима служители от "Вътрешна сигурност" издали Цветан Цветанов
©

Бивш регионален шеф на “Вътрешна сигурност” разказал първи пред следователи, че Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа отказал да разреши използването на СРС спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Същият началник заявил още, че е бил уволнен от МВР именно заради разследването срещу Тодоров. Показания в тази насока дали и още двама агенти от “Вътрешна сигурност”.

Според сайта “Афера” единият от свидетелите е ексшефът на “Вътрешна сигурност” за Североизточна България Пламен Цолчовски. “24 часа” опита да го открие за коментар, но не успя да се свърже с Цолчовски до редакционното приключване на броя. Вчера Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу бившия вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа в градския съд. Той ще отговаря за възпрепятстване на правосъдието.

Според прокуратурата престъплението на Цветанов е, че 6 пъти е написал “Не” на разрешени от съдия искания за подслушване на Тодоров и други двама, разследвани за престъпления.

Така бившият министър е попречил да се разкрие престъпната дейност на Тодоров, смятат от прокуратурата. Престъпленията: На 9 март 2009 г. Орлин Тодоров, който по това време е редови разузнавач в “Криминална полиция” в районното управление в Горна Оряховица, задържа Тодор Добринов. Мъжът е заподозрян за кражба на пари. След разпита Тодоров го пуска. Веднага обаче звъни по телефона на неизвестен до момента мъж и му съобщава, че задържаният е освободен. Още щом Добринов излиза от ареста, е отвлечен от трима негови познати - Христофор Савов, Цоньо Табаков и Марин Пенчев. Те го напъхват в кола и го откарват в комплекса “Арбанаси”. Заплашват го и му искат 2200 евро.

Вторият случай, при който е набъркано името на Орлин Тодоров, е от 9 май 2009 г. Трима мъже с криминални прояви - Белгин Сандов, Йордан Георгиев и Марин Пенчев, заплашват Иван Бонев, че ако не им плати 5000 лв., ще бъде арестуван от “техния човек” Орлин Тодоров.

Тодоров лично пристига на място със собствената си кола. Той откарва Бонев в районното управление. Там го обискирва, но не открива наркотици и го пуска. Тези два случая са част от мотивите, с които на 21 август 2009 г. окръжният прокурор от Велико Търново Светослав Калчев иска съдът да разреши Тодоров да бъде подслушван.

Прокурорът посочва, че не съществува друг начин да бъдат събрани нужните доказателства срещу разузнавача Тодоров, защото той е “изключително предпазлив при връзките си с престъпния свят”. Шефът на окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов разрешава използването на СРС за 60 дни. Искането е подписано и от Цветан Иванов, по това време шеф на служба СДОТО в МВР (обвиняем с Цветанов по делото за нерегламентираното използване на мобилна техника за подслушване).

Документът е изпратен на тогавашния вътрешен министър, който на 26 август написва върху него “Не”. Другата причина да се поиска подслушването на Тодоров е заради добилата вече популярност кражба на катерушки и пързалки от детска площадка.
На 19 май 2009 г. окръжната прокуратура във В. Търново започва разследване срещу Пламен Вачков от с. Първомайци. Според обвинението през юни 2008 г. той е демонтирал съоръженията от детска площадка, собственост на Ивелина Михайлова Димитрова, позната и на Орлин Тодоров.

По време на разследването се сменят двама прокурори от Търново - Христо Христов и Светослав Калчев. Те искат от дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР помощ, защото става ясно, че Вачков се ползва с протекции от служител на полицията. Затова делото за катерушките се води и срещу неизвестен служител на МВР, който знаел за кражбата на съоръженията. Прокурорите преценяват, че срещу Тодоров, Вачков и Милен Атанасов- Фантито доказателства могат да се съберат само чрез СРС. Те посочват, че събирането на данни става трудно “най-вече защото Орлин Тодоров е действащ служител на МВР”.

На 21 август 2009 г. прокурорът Светослав Калчев внася още две искания за използване на СРС. Те са за подслушване на Милен Атанасов-Фантито, криминално проявен, и Пламен Вачков. Според полицаи от В. Търново Тодоров е пратил точно Фантито да демонтира катерушките.

По отношение на тези две искания за подслушване следват същите действия. Съдията Минов разрешава, шефът на СДОТО докладва на Цветанов, който пише отново “Не”, като дори подчертава отказа върху искането 3 пъти.

На 14 септември 2009 г. по делото вече има друг наблюдаващ прокурор - Христо Христов. Той също прави три опита да се подслушват телефоните на Тодоров, Вачков и Фантито. Съдията Минов пак дава съгласие, но на 18 септември 2009 г. вътрешният министър отново отказва.

По време на разследването е направена почеркова експертиза, която показва, че подписът и отказът “Не” са на Цветанов.
Въпреки съмненията неочаквано през 2010 г. Орлин Тодоров се издига от обикновен разузнавач в Горна Оряховица до шеф на антимафиотите във Велико Търново. На 13 март 2011 г. обаче е задържан по обвинение, че донася информация на хора от престъпния свят. По това разследване също има СРС-та, чието използване вече е пуснато от Цветанов.

Едно от обвиненията срещу Орлин Тодоров е, че издава класифицирана информация на бизнесмена Петър Христов, с когото са близки от студентските години във Военното училище във Велико Търново. Двамата ползвали телефон, който само те знаели. Прокуратурата твърди, че Тодоров провалил общо 4 разработки. Вчера следобед делото срещу Цветанов бе разпределено от компютър на градската съдийка Димитрина Ангелова.

Последвайте канала на

Novini.bg
3077 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.08.01 | 13:24

3
Цецо глупакът изпуши ! Единият плъх извърча !

2013.08.01 | 11:43

2
Ами то с идването на власт всяка партия си поставя свои хора в ръководството на МВР, за да могат да си крадат спокойно! Докато това не се промени - няма оправия.

2013.08.01 | 10:14

1
Сега ще видиш кон боб яде ли

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини