ДКЕВР решава окончателно за цената на тока

  • 29 юли 2013 15:04

  • 1250
  • 3
ДКЕВР решава окончателно за цената на тока
©

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие на закрито заседание днес становище относно определянето на количеството електрическа енергия при образуването на цената за достъп и пренос до електропреносната мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на държавния регулатор.

В становището си комисията заявява, че по отношение на определянето на количеството електрическа енергия въз основа, на което се образува цената за достъп до електропреносната мрежа, следва да се прилага Наредба № 1.

Тази наредба гласи, че методите за регулиране на цените на електрическата енергия, които по силата на чл. 30, ал. 1 от Закона за енергетика, подлежат на регулиране, правилата за тяхното образуване или определяне и изменение се определят с Наредба № 1 за регулиране на цените на електрическата енергия. Разпоредбата на чл.27, ал. 1 от Наредба № 1 за регулиране на цените на електрическата енергия, предвижда че цената за достъп до електропреносната мрежа се образува въз основа на утвърдените прогнозни необходими годишни приходи и утвърденото прогнозно количество електрическа енергия, доставено в електропреносната и електроразпределителните мрежи за продажба и пренос за съответния регулаторен или ценови период.

Друго разпореждане е това, че операторът на електроразпределителна мрежа заплаща на независимия преносен оператор мрежовите услуги, относими към електропреносната мрежа, за цялото количество пренесена електрическа енергия от електропреносната в електроразпределителната мрежа. ДКЕВР излезе с това становище предвид постъпили запитвания за образуването на цените за пренос и достъп до електропреносната мрежа, свързани с количествата електрическа енергия, продавана на краен клиент.

Последвайте канала на

1250 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.07.29 | 20:08

3
И кво сега, падна правителство заради тока, а доколкото разбирам няма да падне цената. Хайде де обяснете ми, че съм малоумен? БСП, ДПС и АТАКА платиха на мангалите, феврораи месец да правят митинги и да падне правителството заради тока, а се оказва, че всичко е било само и само да се качат на власт за да крадат ?

2013.07.29 | 20:08

2
Окончателно, окончателно, колко да е окончателно.....

2013.07.29 | 20:08

1
Е сега си *ба майката. Иди ги хвани какви са им прогнозните едикакви и едикакви си. Цените няма да падат, а ще тръгнат нагоре щом има прогнозно. Ако прогнозно трябва да израсходя за месец 500кВ, а съм израсходил 200кв това означава ли, че ще имам бонус че пестя енергия и енргото ще ми плати ли за тези 300 кв неизрасходени. Това означава, че когато надпишат сметката по прогнозно и имаш икономии ще си ги платиш а за да не се забележи лъжата ще дойдат да ти сменят електромера. Абе всичките до стената и вашата мама. Защо ни мислите за глупави. Искам да си плащам това което съм израсходвал. Другото е въпрос на инвистиции в иновации. Да си ги направят.

Добави коментар

Водещи новини