Ден на траур в Симитли заради загиналите миньори (галерия)

  • 17 юли 2013 12:28

  • 3076
  • 0
Ден на траур в Симитли заради загиналите миньори (галерия)
© Булфото

Ден на траур е обявен в община Симитли, съобщиха от пресцентъра на общината. На заседание тази сутрин Общински съвет гласува 17 юли за ден на траур заради нелепо загиналите работници в рудник „Ораново” Асен Стойнев от село Полето и Христо Младенов от Полена.

Днес близки и приятели ще изпратят Асен Стойнев и Христо Младенов по последния им земен път.

48-годишният Христо Младенов ще бъде погребан в 17 часа в родното му село Полена.

Другият загинал - 40-годишният Асен Стойнев, ще бъде изпратен от близките си в последния му земен път един час по рано - в 16 часа. Погребенията на миньорите ще бъдат извършени за сметка на фонд „Социална закрила".

Продължава издирването на другите двама миньори, останали затворени от свлачището в подземната галерия на рудник „Ораново”.

С решение на Министерски съвет са отпуснати по 10 000 лева помощ за семействата на загиналите миньори. „Общината също ще помага на почернените семейства. Предстои да бъде гласувана формата и размерът на подкрепата.

Изчакваме да открият и другите двама миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров от село Крупник. Дано да са живи, те също ще имат нужда от подкрепа”, коментира председателят на Общински съвет Симитли Светла Атанасовска.

26 човека работят за да помогнат на затрупаните стана ясно от изказване на областния управител Муса Палев. По думите му проблем при работата създава огромната скала, която е препречила галерията.

КНСБ и застрахователна кооперация ще осигурят по 3000 лв. на семействата на загиналите миньори в рудник "Ораново" като еднократна помощ за техните семейства в момента, и ще предложат отпускане на стипендия на децата на загиналите миньори, каза на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той изрази съболезнования към семействата на загиналите миньори. Все още се надяваме останалите двама да бъдат намерени живи. Това, което сме успели да разберем е че, единият от загиналите – Христо Младенов има две деца. Едното е над 19-годишна възраст, другата му дъщеря Лора Христова Младенова е втори клас и ще бъде включена към тези деца, които получават стипендия от 40 лв. на месец, каза Пламен Димитров. Синът на Ангел Стойнев, другия загинал, също ще започне да получава подкрепа, докато навърши пълнолетие.

Последвайте канала на

3076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини