Министърът на транспорта: Щетите от FinSpy може да бъдат огромни

  • 16 юли 2013 08:55

  • 1168
  • 5
Министърът на транспорта: Щетите от FinSpy може да бъдат огромни
©

Министърът на транспорта Данаил ПапазовДанаил Папазов Данаил Папазов е роден в добричкото село Красен. Магистър, специалност „Корабоводене” на и Николай Недялков, председател на Асоциацията за информационна сигурност, коментираха в "Преди всички" по БНР информациите в доклад на специалисти от Университета в Торонто за специална програма за следене FinSpy, открита на сървъра на Министерството на държавната администрация, закрито преди три години.

"Щетите могат да бъдат огромни, но специалистите при нас твърдят, че не е възможно да има такава програма, качена на наш компютър. Не съм специалист, който може да открие такъв вирус. Тече проверка, но нямам информация и не мога да коментирам повече", заяви министър Папазов.

Николай Недялков от своя страна заяви: "Сървърите и инфраструктурата се наблюдава 24 часа. Иска се физически достъп, а такъв имат само определени хора. Така че това би могло да се случи много трудно. Има проследимост на такива активности. Цената на такава програма не може да се плати без обществена поръчка. Ако заразен компютър ползва интернет във вашия офис адресът ще излезе. Тази програма не е нещо тайно. Тя се продава. Но трябва да има баланс. Такава цена позволява да се извършват престъпления чрез нея. Начинът на организация и структурата на интернет не биха могли да се контролират изцяло".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1168 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Минаващ

2013.07.16 | 22:01

5
За обработка на такава маса данни трябва суперкомпютър и отговорен другар. Там е базиран - в специално създаден за целта Национален център. Компютърът е IBM – Blue Gene/P”. Интересен е фактът, че екипът, който единствен е допуснат до работа със съперкомпютъра се ръководи от Стоян Марков. Той е бивш кандидат-член на Политбюро, председател на тогавашния комитет на наука и технически прогрес, отговорял е за научно-техническото разузнаване и фирмите на прикритие в чужбина заедно с патрона си Огнян Дойнов.
ани

2013.07.16 | 18:34

4
Ей това що е министър - все е льольо . Те - спецовете го разкрили, засекли че работи --- а той не та не . Махнете ги тези неграмотни хора .
ГЛИСТА

2013.07.16 | 18:34

3
ГЛЕДАЙ КАКЪВ ГЙОН СУРАТ-ВЧЕРА ГО ИЗБРАХА И ВИЖТЕ КАКВА ГУША Е ПУСНАЛ-ТАКА ЛИ СВЪРШИХА ДОБРЕ ИЗГЛЕЖДАЩИТЕ МЪЖЕ В БГ БЕ МАМКА МУ-ПАК СВИНЯ ЗА МИНИСТЪР

2013.07.16 | 10:56

2
ПОРЕДНАТА ПАРТЕНКА. НЕ БИЛ СПЕЦИАЛИСТ АМА ЗНАЕЛ. САМО ГЛУПОСТИ ИЗМИСЛЯТ ЧЕРВЕНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ. ИСТОРИЯТА С ТАЗИ ПРОГРАМА Е ЛЪЖА ПО ВСИЧКО ЛИЧИ.

2013.07.16 | 10:56

1
ДРУГАРИТЕ МИНИСТРИ ДА СЕ НАУЧАТ ОТКЪДЕ СЕ ПУСКА КОМПЮТЪРА И ТОГАВА ДА СЕ ИЗКАЗВАТ ПО ТАКИВА ТЕМИ. ЯЗЪК ЧЕ ЕДНО ВРЕМЕ ПРОИЗВЕЖДАХМЕ КОМПЮТРИ ДАЖЕ.

Добави коментар

Водещи новини