Стотици се простиха с митрополит Кирил (галерия)

  • 11 юли 2013 12:41

  • 3938
  • 4
Стотици се простиха с митрополит Кирил (галерия)
© Булфото

Тялото на митрополит Кирил напусна храма “Успение Богородично”, в което беше изложено за поклонение и се отправи към алеята на митрополията в старите гробища, съобщи БТВ.

Десетки политици от страната и от морския град се сбогуваха с владиката.

Целият Св. Синод пристигна за поклонението пред тленните останки на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, с изключение на пловдивския митрополит Николай и плевенския митрополит Игнатий. Западноевропейският Симеон и Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф също отсъстваха.

Патриарх Неофит пристигна с целия висш клир на Българската православна църква. В 11 ч. за опелото пристигна и президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

„Кончината на митрополит Кирил е загуба за Варна, Светата църква и Светото православие”, каза патриарх Неофит. Според него, покойният митрополит ще липсва на църквата, защото присъствието му е било много ценно и полезно за нея. "Всички сме в скръб, защото си отиде един много ценен помощник в синодалния живот”, посочи Негово преосвещенство.

През целия ден имаше огромна опашка от чакащи пред храма, за да се поклонят пред останките на митрополит Кирил. Тази сутрин поклонението пред тленните останки на митрополит Кирил започна малко след 7.30 ч. в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна.

Припомняме ви, че Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се удави в морето край местността Траката във Варна във вторник сутринта. Тялото му бе забелязано във водата, в близост до буната на рибарското селище от жена, която ходила да плува всяка сутрин на същото място.

Снимки може да видите ТУК.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3938 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мирянин

2013.07.17 | 01:51

4
Къде е смирението и братската обич на митрополит Николай в такъв момент? Както винаги лицето с диагноза ШИЗОФРЕНИЯ от болницата на 4ти километър, не можа да преглътне, че Кирил бе против лудостите му и единствен в Синода му се противопоставяше!Дядо Неофит е добър монах и християнин, но няма да може да го постави на мястото му!

2013.07.17 | 01:51

3
Вечна му памет!

2013.07.17 | 01:51

2
Един агент по малко ...
KAMEH

2013.07.11 | 22:09

1
az slujih zaedno s nego v kazarmata toy e obrqzan i mnogo dobre pomnq 4e edin pat go 4uh da priznavana na drtug 4ee ateist dano da gori v ADA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини