Покойници чакат на опашка за аутопсия

  • 02 август 2011 21:11

  • 3518
  • 2
Покойници чакат на опашка за аутопсия
©

Покойници чакат на опашка за аутопсия в болниците в страната, тъй като в повечето морги не достигат патоанатоми, както и маси и инструменти. Това установи репортерска проверка на в. „Монитор”.

Лекарите не разполагат със специалната медицинска техника. Те използват кухненски ножове за плътта, а костите режат с ръждясани съветски триони.

Патолози и съдебни медици във великотърновската болница работят с приспособени инструменти, купени от магазинчетата „За 1 лев” и вехти, произведени още в братския Съветски съюз пособия. Трионите, купени за по три лева парчето, се използват вместо осцилант за рязане на кости, който струва между 2 и 2,5 хил. лева. За да може да си върши по-качествено работата, единият от медиците - д-р Николай Гицов, си е купил със собствени пари пълен набор от необходимите инструменти, които пази под ключ в касата в кабинета си, щом му приключи работното време. Кабинетът на докторите от патоанатомията във Велико Търново е с олющени стени, мръсотията е ужасна. Няма климатична инсталация и аспирация, видя „Монитор”. Единственият прозорец в помещението не се затваря и до него е поставено одеяло, за да не духа през зимата. В моргата става твърде тясно, ако има няколко трупа. За ремонта на помещението и закупуване на нови инструменти са необходими 100 хил. лв. Те обаче няма откъде да дойдат.

С техника от времето на Брежнев режат мъртъвците и в патоанатомията на многопрофилната болница за активно лечение в Русе. Секторът по съдебна медицина в града се субсидира от многопрофилната болница за активно лечение, която е акционерно дружество.

В цялата Русенска област има само двама съдебни лекари, които работят при максимално натоварване. Д-р Иван Стоянов и д-р Пламен Димитров извършват около 1500 експертизи годишно срещу мизерно заплащане и работа при неблагоприятни условия. Както на други места в страната, и тук аутопсиите се извършват в мазето на болницата.

Освен месечното си възнаграждение от 400 лева, патоанатомите получават и по 5 лева на експертиза.

За да не бъдат толкова много натоварени, е необходимо да се назначат поне още двама патоанатоми. Ако някой от нас излезе в отпуска, ще се затрупаме с трупове

няма да има кой да прави аутопсиите, обясни д-р Димитров. Никой от новопостъпилите лекари обаче не желае да постъпи в техния сектор заради ниското заплащане.

Моргите в малките общински болници масово изписват труповете още в същия ден, тъй като нямат достатъчно хладилни камери за съхраняването им, докато роднините уредят погребението. Буквално на следващия ден покойниците се изписват от лечебниците в Мездра и Роман, така е почти в цяла Североизточна България, установи проверката на „Монитор”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3518 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
надя

2012.08.11 | 06:28

2
като всичко в държавата ни патоанатоми няма ми то има ли други лекари колко останаха дето магат да ти сложат правилната диагноза и да ти назначат лечение на доизживяване са и после какво правим каквото стане имам усещането че от 20години насам това се прави умишлено и е политика на държавата да затрият образованието и здравеопазването.Бог да пази българите
БГ

2012.08.11 | 02:50

1
Държавата, която си изгони лекарите.

Добави коментар

Водещи новини