ДПС поемат пълен контрол над милиардите за екология

  • 10 юли 2013 07:09

  • 2145
  • 12
ДПС поемат пълен контрол над милиардите за екология
©

ДПС получава пълен контрол върху милиардите от еврофондовете за водния сектор - освен чрез министерството на екологията и чрез новото Министерство на инвестиционното проектиране, пише Сега.

То бе създадено заради ДПС и ще изготвя проектите за обекти с национално значение на стойност над 10 млн. лв. Става дума за обекти, определени като национално важни с изрично решение на Министерския съвет - например пречиствателни станции, ВиК мрежата и друга водна инфраструктура. Магистралите, жп инфраструктурата и други обекти, които са определени "с национално значение" по силата на закон като Южен поток например, ще си останат в правомощията на Министерството на регионалното развитие (МРР). Започнатите вече инфраструктурни строежи и такива, които засягат повече от една област, също остават в регионалното ведомство. Засега не е ясно дали разделението няма да доведе до проблеми с усвояването на еврофондовете.

Това стана ясно от промените в закона за устройство на територията и още над 80 закона, които вчера бяха одобрени на първо четене в двете ресорни парламентарни комисии. Вече има ясни симптоми, че подялбата на ресори и правомощия създава напрежение между двете управляващи партии. На въпрос на "Сега" дали БСП все пак е успяла да смекчи устрема на ДПС към милиардите от еврофондовете, шефът на парламентарната регионална комисия и депутат от "Коалиция за България" Димчо Михалевски отговори иносказателно, че това "разделяне на функциите на министерствата е полезно за България". На въпроса дали създаването на Министерство на инвестиционното проектиране е полезно за страната, Михалевски отговори "не".

Предложените промени в законите противоречат на обявените на сайта на МРР устройствени правилници на двете ведомства, които предвиждаха Министерството на инвестиционното проектиране да се занимава със застрояването по морето и курортите, както и да управлява милиарди от еврофондовете и други източници, като провежда обществените поръчки за тези проекти и контролира изпълнението им. Шефът на регионалната комисия Димчо Михалевски бе категоричен, че МИП няма да провежда търговете, въпреки че в правилника му има дирекция с такива функции. Според него имало над 100 проекта над индикативната стойност от 10 млн. лв., които щели да преминат към ново министерство. Той обаче не успя да даде примери извън проектите по ОП "Околна среда". Министър Иван Данов пък изброи стадиони, спортни зали, "София техпарк". Той обясни, че вече се е срещал с инвеститори от Катар, които имали интерес да строят тунела под Шипка, и германци - за Петрохан, но отказа да даде подробности.

Срещу промените се обяви Националното сдружение на общините, защото МИП ще изземе техните функции по разработването и одобряването на проектите над индикативната стойност. Михалевски обясни, че тепърва ще се търси мнението им, но общините сами ще провеждат търговете по тези проекти.

Все пак основни правомощия по устройство на територията остават в МРР, като възлагането и одобряването на общите и подробните устройствени планове на селищата с национално значение (като планинските курорти) и всички черноморски общини. МИП обаче ще дава "методически указания" за изработването на строителните планове на всички останали общини извън курортите и морските. Според Михалевски така ще се ускори процесът по приемането на ОУП-овете на общините. Според ЗУТ срокът е началото на 2016 г., но над 200 общини все още нямат планове. Такива обаче са най-вече морските общини и курортните, защото липсата на план им позволява да си строят произволно на парче. Към МИП минава и строителният контрол.

Михалевски се надява на 19 юли промените да бъдат обнародвани, за да може да заработят и двете ведомства. Както "Сега" писа, строителният сектор е напълно блокиран в разгара на лятото, защото нормативният хаос сега пречи на регионалния министър да изпълнява задълженията си. Няма и кой да издаде разрешение за строеж на магистрала "Струма", на опасните виадукти, както и на всички останали големи инфраструктурни обекти. От Камарата на строителите също индиректно казаха, че са против разделянето на регионалното министерство, и изразиха притеснения, че работата им е блокирана в разгара на сезона. "Разделянето на инвестиционния процес ще затрудни допълнително нещата. В ЗОП има възможност за търгове на инженеринг, защото за много от европейските проекти няма време", коментира Иван Бойков от камарата. Той посочи, че ако трябва тепърва да чакат още 1-2 месеца, докато двете ведомства се сработят и заработят, то строителният активен сезон ще свърши.

Последвайте канала на

Novini.bg
2145 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Аспарух

2013.07.11 | 09:24

12
КЪДЕ Е ХИДРОИНЖИНЕРА ДОГАН ДА ПРАВИ ПРОЕКТИТЕ ???

2013.07.10 | 23:36

11
Честито на България! БКП се е окопала във властта от 70г. и не иска да я даде на народа. МС, НС, ВКС и главен прокурор - изпълнителна, законодателна и съдебна власт - са верни институции на БКП. Това не може да е демокрация, а единствено плутокрация - управление на малцинството над мнозинството или в модерен вариант - олигархия! Честито на самонадупващия се прост народ!

2013.07.10 | 23:36

10
Колко трябва да си тъп, за да гласуваш за КОМУНИСТЧЕТАТА!!!! Трябва да си тъп като ГАДУЛКА!!!!!
pl

2013.07.10 | 23:36

9
като посееш чурка,ще ядеш рязан бахур...прост народ,слаба държава
ЗАРАДИ неграмотни цигани,ИЗМАМИ

2013.07.10 | 23:35

8
500-турско,60-комунистическо и сега отново

2013.07.10 | 23:35

7
НАРОДА ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВОТО НА ИЗБОР,КОЯ ПАРТИЯ ДА ПРЕМАХНЕ(ИМАМ ПРЕДВИД РЕГЛАМЕНТИРАНО).ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ БЪДЕ ОТСЯКАНА-ДЪЛГАТА РЪКА НА АНКАРА(И НЕИНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ПАРЛАМЕНТА-ДПС),КАКТО И НЕНОРМАЛНИЦИ(ПИШМАН-"ПАТРИОТИ")-АТАКА.А И ОСТАНАЛИТЕ,ЗАЩИТАВАЩИ(МУТРЕНСКИ,ОЛИГАРХИЧНИ И ДР.АНТИ-НАРОДНИ ИНТЕРЕСИ)И ЩЕ БЪДАТ ДЛЪЖНИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТЛАСА НА НАРОДА,АКО ИСКАТ ДА СЕ САМОСАХРАНЯТ!!!!!!!!!!!!!
срамота

2013.07.10 | 23:35

6
Мафиотите знаят къде да се ориентирът където са паричките, то току така не се строят "Сараите" или "Цанков камък"
баба гицка

2013.07.10 | 23:35

5
БОЙКО бил лош, СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАК СЕ КРАДЕ ЗДРАВО ---КАТО НЕ МИСЛЕТЕ КАТО ГЛАСУВАТЕ, СЕГА НЯМА ДА ПАДНАТ ОЩЕ 4 ГОДИНИ -- ТЕ НЯМАТ ДОСТОЙНСТВО КАТО БОРИСОВ
залп

2013.07.10 | 23:35

4
започвасе голяното лапане да ама не Европа ще спре цялото финансиране и тогава всичките ще сме зле това турска подлога и социалис са нещо опасно за обществото
програмист експерт

2013.07.10 | 19:16

3
Програмно, експертно, надпартийно, необвързано с обръчи от фирми, мислещо за малкия бизнес, възрастните, децата, бедните + + +

Добави коментар

Водещи новини